Binnenland

„Bindend oordeel bij conflict ziek personeel”

DEN HAAG (ANP) – Zieke werknemers die met hun baas ruziën over de werkhervatting, moeten bij uitkeringsinstituut UWV een bindend deskundigenoordeel kunnen aanvragen om hun positie te versterken. Dat stelt de Stichting De Ombudsman in het rapport ‘Het deskundigenoordeel: vrijwillig maar niet vrijblijvend’, dat woensdag wordt besproken met Tweede Kamerleden.

30 March 2011 08:34Gewijzigd op 14 November 2020 14:18
UWV. Foto ANP
UWV. Foto ANP

Nu zouden werknemers niet veel opschieten met het zogeheten deskundigenoordeel, dat ze kunnen aanvragen over hun ziekte en kansen op werkhervatting, omdat het te vrijblijvend zou zijn. Uit het onderzoek dat volgens de stichting met medewerking van het UWV is uitgevoerd, blijkt dat het deskundigenoordeel belangrijk is voor werknemers om aan te tonen dat ze echt ziek zijn. In de helft van de gevallen krijgen werknemers in het oordeel gelijk.

De Stichting De Ombudsman wijst erop dat een werkgever het loon kan inhouden van een werknemer van wie hij meent dat die verzuimt zonder ziek te zijn. „De werknemer staat dan letterlijk en figuurlijk met lege handen”, aldus de stichting.

Het blijkt ook uit het onderzoek dat de mogelijkheid om een deskundigenoordeel bij het UWV aan te vragen onvoldoende bekend is bij werknemers. Volgens de Ombudsman moeten bedrijfsartsen en werkgevers het personeel op deze mogelijkheid wijzen en meer informatie verstrekken.

Werkgevers kunnen ook een deskundigenoordeel aanvragen om een conflict te voorkomen of op te lossen. Hoe eerder een oordeel van het UWV wordt aangevraagd, hoe groter volgens de stichting de kans op succes is. Wanneer het meningsverschil uitgroeit tot een conflict, is er volgens de Ombudsman vaak geen redden meer aan in een arbeidsrelatie.

Ongeveer vijf jaar geleden waarschuwde de stichting al dat kantonrechters bij een conflict tussen werkgever en werknemer over het behoud van arbeid en het vinden van ander passend werk al snel constateren dat de arbeidsrelatie is vertroebeld. Dan volgt ontslag. Dat stelde de stichting vast op basis van klachten en vragen die waren binnengekomen na de invoering van de verplichting voor werkgevers om het loon van zieke werknemers twee jaar door te betalen en bij de hervorming van de WAO.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer