Wolfowitz: Afghanistan nog steeds gevaarlijk
Afghanistan vormt nog steeds een bedreiging voor de internationale strijd tegen het terrorisme. Vooral plaatselijke machthebbers zijn gevaarlijk.
Dat heeft de Amerikaanse onderminister van Defensie, Paul Wolfowitz, zaterdag gezegd. De bewindsman sprak in Singapore op een congres over veiligheid in de Aziatische regio.
„De oorlog in Afghanistan eindigde ermee dat veel plaatselijke machthebbers de controle kregen over lokale besturen. Slechts weinigen zetten zich in voor hun mensen, velen jagen alleen hun eigen belangen na.” De Verenigde Staten begonnen in 2001 een aanval op het Taliban-regime omdat Afghanistan onderdak zou bieden aan Osama bin Laden en zijn netwerk al-Qaida. Nog steeds is er een internationale macht van 11.500 soldaten in het land, vooral in het zuiden en oosten. Rond de hoofdstad Kabul zijn nog eens 4700 soldaten uit 28 landen gelegerd.
Ook in Irak is het volgens Wolfowitz nog lang niet veilig. Volgens hem verblijven er nog tienduizenden gevaarlijke mensen uit Saddam Husseins voormalige leger en politietroepen. „Veiligheid in Irak blijft de allereerste prioriteit.” Wolfowitz maakte bekend dat er in de afgelopen 24 uur 6 vijandige aanvallen tegen Amerikaanse soldaten zijn geweest. Dergelijke incidenten hebben ertoe geleid dat de soldaten niet naar huis kunnen voordat er versterkingen zijn gearriveerd.
Wolfowitz zei in zijn toespraak ook dat internationale terroristen strategische verliezen hebben geleden met hun aanslagen in Indonesië, Saudi-Arabië en andere moslimlanden. Deze landen zijn nu meer dan ooit van plan om terroristen hard aan te pakken, zei Wolfowitz.
De Amerikaan waarschuwde bovendien Noord-Korea, dat in de afgelopen maanden zorgde voor veel spanning in de regio door twijfels te zaaien over een eigen kernwapenprogramma. Wolfowitz riep alle buurlanden op zich in te zetten voor een vreedzame oplossing van het conflict. Landen die Noord-Korea steunen, moeten die hulp intrekken als Noord-Korea zijn kernwapenprogramma niet van tafel haalt.
Hij stelde dat Noord-Korea een voorbeeld moet nemen aan de recente hervormingen in China. „Vijfentwintig jaar geleden, onder leiding van Deng Xiaoping, begon China te laten zien hoe een falend communistisch systeem hervormingen kan gaan doorvoeren zonder in te storten.”