Cultuur & boeken

Goed en slecht in de hugenotentijd

Het protestantse gezin Clavell is, na wrede geloofsvervolgingen in Frankrijk, gevlucht naar de Nieuwe Wereld, om in Pennsylvania opnieuw te beginnen. Onderweg is hun geld gestolen, waardoor de twee zonen Philippe en Charles als contractarbeiders verhuurd worden, om zo de overtocht te kunnen afbetalen. Philippe komt in contact met de rooms-katholieke Bridget, maar een gezamenlijke toekomst lijkt gedoemd te mislukken. Bridget wordt uitgehuwelijkt aan een zakenman, Edward, die een wrede moordenaar blijkt te zijn. Als Philippe daar achter komt, wil hij Bridget ontvoeren, en haar zijn liefde verklaren.

Anne-Minke Hakvoort
29 March 2011 22:44Gewijzigd op 14 November 2020 14:17

”Beloften van vrijheid” is het derde en laatste deel in de serie over de hugenoten van de schrijfster Golden Parsons. Voor een goed begrip van de hoofdpersonages is het aan te raden de voorgaande delen te lezen.

Parsons heeft geen ingewikkelde schrijfstijl. Haar plot is voorspelbaar en haar personen zijn voorbeeldige romanfiguren. Philippe is de grote held, altijd fatsoenlijk, beleefd en innemend. Edward daarentegen staat model voor de echte schurk, meedogenloos en wreed. Door deze twee figuren zo te vergroten, wordt het realiteitsgehalte van het verhaal juist verkleind. De onoverbrugbare geloofsverschillen tussen de roomsen en de hugenoten blijken toch gemakkelijk te overkomen bij Philippe en Bridget, terwijl juist door toedoen van de rooms-katholieken er ernstige vervolgingen zijn geweest. Gezien de historische feiten die aan deze romans ten grondslag liggen, is het resultaat oppervlakkig en teleurstellend.

Beloften van vrijheid, Golden Parsons;

uitg. Mozaïek, Zoetermeer, 2011; ISBN 978 90 239 9361 2; 396 blz., € 19,90.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer