Eurocommissaris wil debat over EU-belastingen
DEN HAAG (ANP) – Eurocommissaris Janusz Lewandowski (Begroting) trotseert de Nederlandse tegenstand en zal in Europa het debat aanzwengelen over Europese belastingen. Lewandowski zei dinsdag na een gesprek met staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken dat hij het risico wel moet nemen om een debat te beginnen over eigen middelen voor de Europese Commissie, ook al weet hij hoe zeer Nederland daar tegen is.
De commissie denkt aan belastingen op de financiële sector, op de luchtvaart, btw, energiebelasting en vennootschapsbelasting. Nederland is daar fel op tegen, belastingheffing moet een bevoegdheid van de lidstaten blijven, vindt het kabinet. Toch zal Lewandowski voorstellen doen, „wetende wat het Nederlandse standpunt is”, zei hij na zijn gesprek met Knapen.
Over de Europese meerjarenbegroting wil hij een debat „zonder taboes”. Zelfs de korting die oud-premier Margaret Thatcher ooit bedong op de Britse bijdrage moet ter discussie komen, net zo goed als de korting van 1 miljard euro die Nederland een paar jaar geleden binnensleepte.
Ook Nederland wil af van het huidige systeem van afdrachten per lidstaat en talloze uitzonderingen daar op. „Wij willen geen kortingen, niet tijdelijk en ook geen eeuwigdurende kortingen. Wij willen een transparant en eerlijk systeem dat gebaseerd is op het bruto binnenlands product”, zei Knapen dinsdag. De 27 EU-landen zouden in het Nederlandse voorstel een percentage van de omvang van hun economie afdragen aan Brussel voor gemeenschappelijke Europese uitgaven en steun aan de armste regio’s.
Lewandowski gaf eerder aan dat de Europese begroting voor volgend jaar door verplichtingen zal moeten stijgen. Premier Mark Rutte noemde een mogelijke stijging van 6 miljard „excessief en niet acceptabel voor Nederland”. Knapen wil uitgezocht zien hoe juridisch bindend de financiële verplichtingen zijn die de Europese Commissie zegt te hebben.
Lewandowski komt eind april met een antwoord. Eind juni presenteert de commissie de voorstellen voor een nieuwe meerjarenbegroting. „We zijn ons ervan bewust dat het in de EU vandaag de dag gaat over soberheid. Daarbij moet er rekening mee worden gehouden dat de Nederlandse financiële bijdrage een van de grootste is”, aldus Lewandowski.