Binnenland

„Docent heeft voorbeeldfunctie jegens vrouw”

DEN HAAG (ANP) – Onderwijsgevend personeel dat bij begroetingen onderscheid maakt tussen mannen en vrouwen, kan een verkeerd voorbeeld geven. Dat stelt het kabinet naar aanleiding van de kwestie met een docent van de Hogeschool in Amsterdam (HvA), die na een reis naar Mekka geen vrouw meer de hand wil drukken.

29 March 2011 15:09Gewijzigd op 14 November 2020 14:17

Over de zaak zelf spreekt het kabinet zich in een brief aan de Kamer niet echt uit, maar onderwijsgevend personeel moet uitdragen dat mannen en vrouwen gelijkwaardig zijn: „Een docent vertegenwoordigt immers de school en de school mag als aanbieder van onderwijs geen verboden man-vrouwonderscheid maken ten opzichte van de onderwijsdeelnemers.”

„Verder is het schudden van handen een algemene omgangsvorm waarvan de naleving door de school wenselijk kan worden geacht in verband met een goede voorbereiding op de maatschappij”, staat in de brief. Tegelijk moet de vrijheid van godsdienst gerespecteerd blijven.

Eerder deze maand werd bekend dat de docent niet meer aan het werk gaat op de hogeschool. Hij zat al enige tijd thuis, omdat de handenschudkwestie tot veel ophef had geleid. Hoewel het college van bestuur van de HvA zelf geen bezwaren had tegen het feit dat hij vrouwen weigerde de hand te geven, omdat hij ze wel met een buiging begroette, viel een aantal studenten, de centrale medezeggenschapsraad en burgemeester Eberhard van der Laan hier wel over.

Diverse gesprekken die daarop volgden, leidden ertoe dat het bestuur van de onderwijsinstelling besloot de man niet te laten terugkeren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer