Senaat VS wil onderzoek naar informatie rond Irak
Twee commissies van de Amerikaanse Senaat willen onderzoeken in hoeverre de inlichtingendiensten de regering correcte informatie verschaft hebben als basis voor het besluit om Irak aan te vallen.
Dit maakte senator John Warner -voorzitter van de defensiecommissie van de Senaat- zondag bekend in het CNN-programma ”Late Edition”. Warners commissie krijgt bij dit onderzoek steun van de commissie inlichtingen van de Senaat.
Volgens Warner is het onderzoek gericht op de kwaliteit van de informatie die aan de regering-Bush werd doorgegeven. Washington pleitte sinds vorig jaar zomer voor militair ingrijpen tegen Irak, omdat dit land over verboden biologische en chemische wapens zou beschikken en aan een verboden kernwapenprogramma zou werken. Ook werd het gevaar benadrukt dat Bagdad zulke wapens ter beschikking zou stellen aan terreurorganisaties zoals al-Qaida. Sinds de Amerikanen en de Britten in maart Irak binnentrokken, is er echter geen spoor van de verboden wapensystemen ontdekt.
Democratisch senator Bob Graham gaat overigens een stap verder dan zijn Republikeinse collega Warner. „Als wij deze wapensystemen niet vinden, moeten wij niet alleen het werk van onze inlichtingendiensten ter discussie stellen, maar ook onderzoeken of de Republikeinse regering informatie heeft gemanipuleerd om de oorlog tegen Irak te rechtvaardigen”, aldus Graham. President Bush wees die beschuldiging zondag van de hand en zei dat men al verboden wapensystemen had gevonden. „Wij hebben twee mobiele laboratoria ontdekt”, aldus Bush tegenover de Poolse televisie.
Deze laboratoria bewijzen volgens deskundigen echter nog niet dat het regime van Saddam Hussein over verboden wapensystemen beschikte. De geloofwaardigheid van de regering-Bush staat op het spel en trouwens ook de geloofwaardigheid van Amerika’s trouwe bondgenoot Tony Blair. In Londen pleitte Blairs voormalige minister van Buitenlandse Zaken Robin Cook voor een parlementair onderzoek naar Blairs bewering dat Britse inlichtingendiensten over „bewijzen” beschikten dat Bagdad „binnen 45 minuten chemische en biologische wapensystemen kan activeren.”
Blairs oud-minister van Ontwikkelingssamenwerking Clare Short die kortgeleden opstapte, beschuldigt de Britse premier ervan nieuws over vermeende wapensystemen te hebben opgeklopt om de oorlog te rechtvaardigen. Dergelijke geluiden hoort men ook elders in Europa en daarbuiten. Deze verdenkingen worden nog versterkt door uitlatingen in Amerika, waar minister van Defensie Donald Rumsfeld vorige week verklaarde dat Bagdad de verboden wapensystemen waarschijnlijk kort voor het uitbreken van de oorlog had vernietigd.
Nog meer politieke vraagtekens creëerde een opmerking van plaatsvervangend minister van Defensie Paul Wolfowitz tegenover het blad Vanity Fair. Wolfowitz zei tegenover dit blad dat de kwestie van de Iraakse verboden massavernietigingswapens door de regering-Bush tot de „oorlogsbanier” voor Irak was verkozen, omdat men het over dit onderwerp „binnen de regering volledig eens was.” Dit impliceert andere motieven voor de oorlog tegen Irak -onder meer olie- waarover binnen de regering-Bush minder eenstemmigheid bestond.
Nadat Wolfowitz’ opmerkingen de nodige kritiek losmaakten binnen en buiten de VS, verklaarde het ministerie van Defensie dat Vanity Fair de onderminister „verkeerd had geciteerd.”