CDJA tegen acceptatieplicht
De CDA-jongeren vinden toch dat scholen de vrijheid mogen behouden om leerlingen van ouders die de grondslag van de school niet onderschrijven, te weigeren.
Dat bleek afgelopen zaterdag tijdens het voorjaarscongres van het CDJA in Amersfoort. Daar bespraken de jongeren een beleidsstuk over het onderwijs. In het concept stond dat het CDJA de schoolbesturen ertoe opriep leerlingen niet op grond van hun kleur of geloofsovertuiging te weigeren. Toegelaten ouders en leerlingen zouden de grondslag van de school alleen moeten respecteren.
CDA-kamerlid De Vries verzette zich zaterdagmorgen fel tegen deze uitspraak, die in grote lijnen overeenkomt met wat D66 in de Tweede Kamer vindt. Die fractie wil scholen een acceptatieplicht opleggen.
In het regeerakkoord dat CDA, VVD en D66 hebben gesloten staat dat scholen de vrijheid behouden om leerlingen die niet bij de grondslag van de school passen, te weigeren. Die bepaling is er onder grote druk van het CDA in de laatste vergadernacht over het regeerakkoord in gekomen.
De meerderheid van de CDA-jongeren heeft zich laten overtuigen door De Vries, zo bleek tijdens de stemming. In het beleidsstuk staat nu dat schoolbesturen de vrijheid hebben „om hun toelatingsbeleid af te stemmen op de grondslag van de school, mits dat duidelijk is geformuleerd in een schoolplan en consequent wordt toegepast.”