Schalk: Heilzaam gedachtegoed delen met wereld
Peter Schalk, raad van bestuur van vakorganisatie RMU en secretaris van DRS. Participeert in Digibron met ledenmagazines RMU Contact en DRS Magazine.
„In het najaar van 2009 verscheen er in het Reformatorisch Dagblad een serie artikelen over het staan van christenen in de samenleving. Dat leidde tot een beraad met een groep mensen, wat uitgroeide tot het Panel Presentie.
Tijdens een van de eerste besprekingen kwam al aan de orde: de samenleving, ként die ons gedachtengoed eigenlijk wel? We voelden de noodzaak van een documentatiecentrum over de geschiedenis van de gereformeerde gezindte.
RD-hoofdredacteur Wim Kranendonk gaf destijds aan dat de behoefte aan goede informatie bij de Erdee Media Groep werd onderkend; het mediabedrijf werkte al aan een soort digitale informatiebank. Die zou de mogelijkheid bieden om materiaal dat nu her en der in dozen en boekenkasten ligt, te ontsluiten.
Als RMU en DRS (De Reformatorische School, een gezamenlijke uitgave van RMU en twee andere Digibronparticipanten VGS en Driestar Educatief) zijn we vervolgens in het project gestapt.
Vanuit de RMU hebben we een schat aan informatie opgebouwd. Dat zit allemaal weggestopt in het ledenmagazine RMU Contact. Met Digibron kunnen we die verworven kennis verder overdragen.
Neem de actuele discussie over de AOW. Daar hebben we ontzettend veel over geschreven. Of onze jaarlijkse arbeidsvoorwaardennota’s. Als die allemaal in Digibron terechtkomen, kunnen we daaruit heel mooi de ontwikkeling destilleren die we als RMU doormaken.
Staan we nog op hetzelfde fundament als toen? Hoe is de invloed van het politieke moment op onze koers? Hoe schreven we over gewetensbezwaarde ambtenaren? Zijn onze standpunten over euthanasie en zondagsrust geëvolueerd of juist gelijk gebleven?
Voor DRS geldt hetzelfde. Het DRS Magazine bestaat al jaren. We hebben hier alle jaargangen staan. Ga daar maar eens in zoeken, dat is onbegonnen werk. In Digibron tik je een zoekterm in, en je hebt alle informatie die je zoekt.
Zo kun je over thema’s die weer actueel worden een schat aan historisch materiaal terughalen. Neem onderwijsvrijheid of medezeggenschap, een thema dat een hele ontwikkeling heeft doorgemaakt.
Mooi aan Digibron is het open karakter. Buiten de gezindte is er vaak weinig besef over wat er in onze kring speelt. Digibron maakt niet alleen de geschiedenis van de gereformeerde gezindte inzichtelijk, maar helpt ons ook bij de vraag hoe we met onze identiteit omgaan. Houden we wat we hebben, of delen we uit van wat we kregen? Met Digibron kunnen we ons heilzame gedachtegoed delen met de wereld om ons heen.”