Kamer positief over uitbreiding acties Libië
DEN HAAG (ANP) – Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt in principe het voornemen van het kabinet om de Nederlandse inbreng in Libië uit te breiden.
Naast regeringspartijen VVD en CDA lieten oppositiepartijen GroenLinks en ChristenUnie vrijdag weten ook positief te staan tegenover Nederlandse hulp bij de handhaving van het vliegverbod boven Libië om daarmee burgers te beschermen. De PvdA meldde eerder al dat zij steun zou geven aan zo’n voorstel.
„Hoe eerder we ingrijpen, hoe beter”, zei Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie. Hij vroeg zich openlijk af wat het mandaat wordt dat de Nederlandse F16-piloten meekrijgen. „Als ze alleen rondjes mogen vliegen, schiet dat nog weinig op.”
Het CDA en GroenLinks lieten zich inhoudelijk nog niet over het voornemen van het kabinet. „Ieder verzoek van het kabinet over uitbreiding van de missie moet zorgvuldig worden gewogen”, stelde Kamerlid Henk Jan Ormel (CDA). „De aanwezigheid van Nederland is niet per direct noodzaak. Maar als het kabinet een klemmend verzoek doet nog voor het weekend hierover te willen debatteren, ben ik daartoe bereid.”
Ormels collega Arjen El Fassed van GroenLinks wacht eveneens het verzoek van het kabinet geduldig af. „Er is geen superhaast bij de Nederlandse bijdrage”, stelde hij. „We wachten de brief af en zullen het verzoek tot uitbreiding van de missie zorgvuldig behandelen.”
Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) meldde voorafgaand aan de ministerraad dat de Tweede Kamer waarschijnlijk vrijdag nog een aparte brief krijgt over de precieze bijdrage van Nederland. Naar verwachting zal de Tweede Kamer hier begin volgende week over debatteren. Volgens D66-leider Alexander Pechtold kan dat debat pas plaatsvinden nadat de Kamer met het kabinet heeft gesproken over de mislukte evacuatie met de Nederlandse helikopter in Libië en de rol van de inlichtingendienst MIVD daarbij.