Politiek

Thuisonderwijs aan banden

DEN HAAG – Minister Van Bijsterveldt overweegt serieus de mogelijkheden voor thuisonderwijs danig in te perken.

Redactie politiek
25 March 2011 11:13Gewijzigd op 14 November 2020 14:14

Godsdienstige of levensbeschouwelijke bedenkingen tegen de grondslag van een school in de buurt, zouden dan geen reden meer zijn voor vrijstelling van de leerplicht. De bewindsvrouw gaat zich hierop beraden en zal de Tweede Kamer in het najaar berichten over haar besluit.

Van Bijsterveld schrijft dat in antwoorden op schriftelijke vragen van het CDA-Kamerlid Biskop die ze donderdag naar de Tweede Kamer stuurde. Aanleiding voor de vragen van de christendemocraat zijn berichten dat zo’n honderd ouders van leerlingen van het Islamitisch College Amsterdam hun kinderen thuisonderwijs willen gaan geven als de school in augustus de deuren sluit.

Op dit moment kunnen ouders van kinderen die godsdienstige of levensbeschouwelijke bezwaren hebben tegen de grondslag van de school in hun omgeving, vrijstelling van leerplicht aanvragen. Als er geen passende school is binnen 20 kilometer van de ouderlijke woning, geeft de leerplichtambtenaar in de regel die vrijstelling. Ouders zijn dan gehouden om hun kind zelf onderwijs te geven.

Er is geen toezicht op de kwaliteit van het thuisonderwijs. Zo’n 300 ouders maken van de mogelijkheid gebruik. Dat zijn veelal evangelischen en mensen met een holistisch wereldbeeld.

Van Bijsterveldt heeft „serieuze twijfel” of deze uitzonderingsgrond „in het belang van alle betrokkenen en de samenleving als geheel is.”

Eind vorig jaar schreef de bewindsvrouw nog aan de Kamer dat ze geen reden zag om de regels rond thuisonderwijs te veranderen. Uit onderzoeken blijkt dat de kwaliteit van het thuisonderwijs geen reden tot zorg geeft.

CDA-Kamerlid Biskop zegt in een eerste reactie dat hij niets ziet in de afschaffing van thuisonderwijs. Omdat deze leervorm geen problemen veroorzaakt, wil de christendemocraat de bestaande vrijstelling het liefst handhaven. Hij zou wel toezicht op kwaliteit willen en een strengere procedure om in aanmerking te komen voor vrijstelling van leerplicht.

Op dit moment heeft de gemeente Amsterdam geen juridische mogelijkheden om de islamitische ouders te verbieden thuisonderwijs te gaan geven. De gemeente probeert door middel van gesprekken de ouders wel op andere gedachten te brengen.

Donderdag debatteert de Kamer over het thuisonderwijs.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer