Binnenland

Abou Jahjah nieuwe leider AEL-Nederland

De Arabisch-Europese Liga (AEL) heeft de Belgische leider Dyab Abou Jahjah zondag gekozen als waarnemend voorzitter voor de Nederlandse tak van de partij. De partij wil op termijn via kandidaatstelling een Nederlandse voorzitter hebben, aldus het bestuur.

ANP
2 June 2003 07:14Gewijzigd op 14 November 2020 00:21

De AEL hield dit weekeinde in Wageningen het oprichtingscongres van de „politiek-maatschappelijk beweging in Nederland”, zoals zij de liga zelf noemt. Ongeveer veertig voornamelijk jonge moslims scherpten het partijprogramma nog eens flink aan. Zo zal AEL-Nederland ervoor ijveren dat islamitische feestdagen verplichte vrije dagen op scholen worden. Allochtone leraren moeten de gelegenheid krijgen vrij te nemen op religieuze feestdagen die voor hen van belang zijn.

AEL-Nederland wil ook dat de onderwijsinspectie gaat toezien op discriminerend en racistisch gedrag van leraren. Dergelijk gedrag moet strafbaar worden. Volgens vice-voorzitter Naima El Maloushi staat vast dat allochtone leerlingen minder kansen krijgen omdat ze tot een etnische minderheid behoren.

De congresgangers willen voorts alcohol en drugs op termijn helemaal uit de Nederlandse samenleving bannen. Israëlische producten dienen volledig geboycot te worden. Arabieren in hun thuisland verplicht Nederlands laten leren als ze naar ons land willen komen, is volgens de AEL discriminerend en ongewenst. „Een buitenlandse arts die hier een paar jaar komt werken, hoeft ook niet met zijn hele gezin Nederlands te gaan leren”, aldus Abou Jahjah.

AEL-Nederland heeft volgens het bestuur op dit moment zo’n 800 leden. De komende tijd zal de partij actief leden gaan werven. Mensen met een crimineel verleden zijn welkom bij de AEL, als ze hun leven gebeterd hebben. Of de partij zich ook zal inschrijven voor verkiezingen moet voor 2006 beslist zijn, zo zei El Maloushi.

„Op dit moment is het vertegenwoordigen van de Arabische gemeenschap in de samenleving het belangrijkst. Nederland is de laatste jaren veel stappen achteruitgegaan op het gebied van integratie en acceptatie. De criminalisering van de islam is in Nederland erger dan in België. Actieve moslims zijn ook burgers van Europa en moeten met hun religie evenveel plaats hebben als alle anderen”, aldus Abou Jahjah.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer