Binnenland

Nederlandse F16’s op Sardinië voor missie Libië

RIJSWIJK (ANP) – Zes F-16’s zijn donderdagavond aangekomen op de vliegbasis Decimomannu op het Italiaanse eiland Sardinië. Vanaf die basis gaan ze het wapenembargo tegen Libië controleren.

Redactie digitale medai
24 March 2011 16:07Gewijzigd op 14 November 2020 14:13
Foto ANP
Foto ANP

De toestellen voeren bewakingsvluchten uit, vergaren inlichtingen en houden toezicht op het vliegverkeer richting Libië. De Nederlandse jachtvliegtuigen worden alleen boven zee ingezet en beschieten geen doelen op de grond of op zee.

Decimomannu is volgens commandant Dennis Luyt van vliegbasis Leeuwarden de beste locatie. „We hebben goede contacten met de basis op Sardinië. Die ligt bovendien dicht bij het missiegebied. Wanneer er iets gebeurt, kunnen we binnen een paar minuten aanwezig zijn.” Luyt zwaaide zijn mannen donderdagmiddag persoonlijk uit. „Ik ben erg trots dat we deze missie mogen ondersteunen. Onze vliegers zijn ervaren en hebben een intensieve training gehad. Ik heb alle vertrouwen in een goede afloop.”

Ook een KDC10-tankvliegtuig vertrok donderdagmiddag naar Sardinië, vanaf vliegbasis Eindhoven. Daar waren twee pogingen voor nodig. De eerste start moest worden afgebroken na een botsing met een vogel, zei een woordvoerster van de vliegbasis. Het toestel keerde uit voorzorg terug en kon na een controle weer vertrekken. Aan boord waren ongeveer veertig militairen die ter ondersteuning van de F16’s aan de missie deelnemen.

Een verkenningsteam was toen al bezig om het gebied in kaart te brengen. „Het ziet er allemaal goed uit. Ook de eerste contacten met de Italianen zijn bijzonder goed. We kunnen op korte termijn met onze missie beginnen”, aldus Luyt. In totaal gaan tien vliegers en ruim 160 man ondersteunend personeel mee.

De KDC-10 wordt vanwege andere operationele verplichtingen tot 4 april ingezet. De F-16’s en mijnenjager Hr. Ms. Haarlem, die al in het gebied ligt, zullen drie maanden actief zijn.

Premier Mark Rutte noemde donderdag in Brussel, kort voor een tweedaagse top met EU-leiders, de NAVO-besluitvorming over Libië ingewikkeld en veel te traag. Het bondgenootschap hakte dinsdag pas de knoop door over een missie die het wapenembargo tegen het Libische regime zal handhaven. De 28 NAVO-staten ruziën echter nog steeds over een militaire operatie die moet toezien op naleving van het vliegverbod boven Libië.

Rutte kon niet zeggen wanneer hij een besluit over het vliegverbod verwacht. Nederland wil „zo snel mogelijk bijdragen” aan het toezicht, maar alleen als de NAVO zowel het commando als de controle over de operatie heeft. „Het gaat me allemaal veel te traag.” Het parlement stemde woensdagavond al in met deelname aan de missie voor het wapenembargo.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer