Binnenland

MIVD gaf niet thuis voor mislukte evacuatie Libië

DEN HAAG (ANP) – De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst MIVD heeft een verzoek van de Hr. Ms. Tromp om informatie voor een evacuatie uit Libië urenlang niet opgemerkt. Zonder dat er een antwoord was, werd de evacuatie op zondag 27 februari in gang gezet met een marinehelikopter. Die mislukte, waarbij drie bemanningsleden en de evacué werden opgepakt.

24 March 2011 17:14Gewijzigd op 14 November 2020 14:13
Lynx-helikopter. Foto ANP
Lynx-helikopter. Foto ANP

Dat blijkt uit een brief van de commissie die toezicht houdt op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Ctivd), die de gang van zaken onderzocht op verzoek van de Tweede Kamer. Minister Hans Hillen van Defensie heeft die brief donderdag naar de Tweede Kamer gestuurd.

Het verzoek aan de MIVD werd per mail om 14.18 uur gedaan, terwijl het besluit om de missie uit te voeren om 15.41 uur werd genomen, waarna de helikopter om 16.15 uur op pad ging. Pas om 20.00 uur, nadat de evacuatie van een Nederlander uit de havenstad Sirte al was mislukt, meldde Defensie telefonisch aan de MIVD dat er een verzoek lag. Daarna duurde het nog bijna vijf uur voordat er een antwoord kwam, om kwart voor een ‘s nachts.

Volgens de Ctivd is er bij de MIVD in het weekend een beperkte bezetting, maar is de MIVD door de Tromp ook niet telefonisch gewezen op het verzoek en de urgentie. De voorzitter van de Ctivd, Bert van Delden, stelde donderdag dat het gebruikelijk is dat de MIVD bij operaties om advies wordt gevraagd, maar dat er wel omstandigheden kunnen zijn om het advies niet te vragen of niet af te wachten. Van Delden weet niet waarom er geen actie is ondernomen toen de MIVD niet reageerde.

Volgens een woordvoerder van Defensie volgt er in het weekend vaak een telefoontje achteraan, maar is dat nu niet gebeurd. Hij wijst erop dat de Tromp vooraf wel inlichtingen kreeg van het operatiecentrum in Den Haag, dat de missie aanstuurde. Bovendien had de MIVD volgens hem toen nog geen echt goede informatiepositie.

In de brief van de commissie staat dat de MIVD enkele dagen ervoor wel een dreigingsanalyse had gemaakt over een beoogde evacuatie uit Misurata. Daarin gaf de dienst onder meer aan dat het „dreigingsverhogend” is als er geen toestemming is van Libië om de vlucht uit te voeren. Voor Sirte was evenmin toestemming gevraagd.

De Ctivd komt binnenkort nog met de resultaten van onderzoek naar de gang van zaken bij de MIVD in de periode tussen de gevangenneming op 27 februari en de vrijlating op 11 maart.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer