Buitenland

Inzet Nederlandse krijgsmacht tegen Libië

DEN HAAG – Defensie kan meedoen aan de internationale actie tegen Libië. De Kamer gaf daarvoor woensdag groen licht. Wat zijn het doel en de duur van de Nederlandse bijdrage en wat wordt het vervolg erop?

Redactie politiek
24 March 2011 14:17Gewijzigd op 14 November 2020 14:13
Foto ANP
Foto ANP

DOEL: De beschikbaar gestelde zes F-16’s, het tankvliegtuig en de mijnenveger moeten meehelpen om voor de noordkust van Libië het internationale wapenembargo tegen het regime van de Libische leider Gaddafi te handhaven. De gevechtsvliegtuigen zullen geen doelen op de grond of op zee beschieten. Ongeveer 200 militairen doen mee. De bijdrage kost de belastingbetaler 20 miljoen euro. In het Kamerdebat woensdag over de missie vroegen diverse fracties of de actie niet stiekem bedoeld is om Gaddafi ten val te brengen. Minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken) verzekerde hen echter dat de NAVO-operatie alleen is gericht op de bescherming van de Libische bevolking. Hij vindt wel dat Gaddafi moet vertrekken, maar dat doel wil hij via andere, politieke wegen gerealiseerd zien.

DUUR: De operatie duurt vooralsnog drie maanden. Wat er daarna moet gebeuren, weet nog niemand. Het is volgens het kabinet de bedoeling dat er „uiteindelijk een pad wordt geëffend voor een politiek proces dat recht doet aan de wensen van de bevolking.” Als daartoe een verzoek van de NAVO komt, wil het kabinet ook bijdragen aan de handhaving van de no-flyzone boven Libië. Daarover zal de Kamer dan apart worden geïnformeerd. De PVV is bang dat Nederland een oorlog in wordt gerommeld waaraan we nog jaren vastzitten. De SP vreest dat Nederland door deelname aan de actie slechts olie op het vuur gooit en betrokken raakt bij een burgeroorlog.

DEMOCRATISERING: In ruil voor hun steun aan de actie vroegen D66 en PvdA woensdag aan het kabinet om zich, samen met de EU, actief in te zetten voor democratisering in de Arabische wereld. Daarvoor moeten binnen het ontwikkelingsbeleid specifieke maatregelen worden genomen en moet geld voor worden gereserveerd.

VLUCHTELINGEN: De Kamer sprak woensdag ook uit dat Nederland de zuidelijke EU-lidstaten moet helpen bij de opvang van vluchtelingen uit Libië. Volgens het kabinet gaat het vooral om arbeiders uit Egypte, Tunesië en Aziatische landen die naar hun land terug willen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer