CDA-kandidaten willen partij in ’t midden houden
DEN HAAG – De strijd om het CDA-partijvoorzitterschap gaat tussen de Utrechtse predikante Ruth Peetoom (1967) en de Westlandse burgemeester, Sjaak van der Tak (1956). Waar staan ze voor? Zes vragen, aan haar en aan hem.
Waarom zouden CDA-leden u kiezen en niet Van der Tak?
Peetoom: „De partij moet de beste kandidaat kiezen. Ik ben een verbinder, kan groepen in de partij bij elkaar brengen en wil het beste uit mensen halen.”
Van der Tak: „Ik was 8,5 jaar wethouder in Rotterdam en nu 6,5 jaar burgemeester van Westland. Mensen hebben me gevraagd me kandidaat te stellen. Ik heb laten zien dat ik mensen in beweging kan krijgen. De ruimtelijke visie Greenport Westland is een begrip in Nederland en daar buiten.”
Welke koers moet het CDA varen?
Peetoom: „Ik was vicevoorzitter van de commissie-Frissen die de verkiezingsnederlagen van vorig jaar onderzocht. Een belangrijke klacht was dat kiezers niet wisten waar het CDA voor stond. Daar moet verandering in komen. Het CDA was altijd een partij van de samenleving, van het midden. Dat moeten we weer terug zien te krijgen. Links en rechts zijn achterhaalde begrippen en daarom heeft het CDA alle kansen.”
Van der Tak: „Zonder zelf rechtsaf te slaan, moeten we de kiezer van rechts weer terug zien te winnen. Een centraal thema daarbij is de rechtsstaat. Mensen moeten daar weer vertrouwen in krijgen.
Daarmee hangt het sociale gezicht van de samenleving nauw samen, dat vooral tot uitdrukking komt in de sociale zekerheid en de zorg. Mensen moeten daar weer van op aankunnen. Daar moet de partij zich op profileren. Het CDA behoort een moderne middenpartij zijn.”
Wat betekent de C van het CDA voor u?
Peetoom: „Als predikant weet ik dat mensen vanuit hun geloof verschillende politieke keuzes maken. Ik koos zelf bewust voor het CDA. We zijn een beginselpartij waar mensen vanuit verschillende achtergronden elkaar vinden op de achterliggende waarden, en dat moeten we versterken.”
Van der Tak: „De partij staat voor haar idealen. Peetoom wil de uitgangspunten van de partij gaan hertalen. Daar zie ik helemaal niets in. Dat geeft nog meer onzekerheid rondom onze partij. We willen een nieuwe inhoudelijke koers bepalen, straks een nieuwe partijleider aanwijzen, en moeten we dan ook nog onze uitgangspunten op de schop nemen? Niet onder mijn leiding.”
Hoe kijkt u aan tegen regeren met gedoogpartner PVV?
Peetoom: „De partij heeft daar op 2 oktober voor gekozen. Ik was daartegen, maar voor mij geldt wel: afspraak is afspraak. Er zijn principiële verschillen tussen CDA en PVV. We kunnen wel constateren dat de PVV zich tot nu toe aan de gemaakte afspraken houdt.”
Van der Tak: „Ik heb op het historische CDA-congres uiteindelijk voorgestemd, maar het was wel een worsteling. Ik heb niet veel op met Wilders. Zijn visie op het religievraagstuk is niet de mijne. Ik ben blij dat dit onderwerp bij het huidige kabinet in goede handen is. Deze regering doet het zo gek nog niet.”
Is de multiculturele samenleving iets om naar te streven?
Peetoom: „De multiculturele samenleving is een feit. Mijn kinderen zitten op een christelijke school en ontmoeten daar leerlingen met veel verschillende achtergronden en religies. De opdracht is om daar op een zo goed mogelijke manier mee om te gaan. De vrijheid van godsdienst is een groot goed.”
Van der Tak: „Ik heb geen multiculturele doop ontvangen, maar een christelijke. Het multiculturele mag geen smeltkroes zijn. Nederland heeft een open samenleving, maar integratie en participatie moeten zich wel voltrekken binnen de Nederlandse rechtsstaat.”
Kunt u het voorzitterschap van het CDA combineren met uw huidige werk en bezigheden?
Peetoom: „Nee, beide banen vragen meer dan een volledige werkweek. Als de partij mij kiest, zal ik het gemeentewerk opgeven. Het partijvoorzitterschap zal vier dagen worden betaald, maar zal vijf dagen van mijn tijd vragen.
Ds. H. G. Abma, die voor de SGP in de Kamer zat, zei eens over zijn werk in de politiek dat hij een roeping aanvaardde zonder een roeping te verzaken. Dat is mooi gezegd, vind ik.
En zo voelt het bij mij eigenlijk ook.”
Van der Tak: „Ja. Ik werk nu zo’n negentig uur per week. Ik wil 20 à 25 uur per week voor het voorzitterschap uittrekken, zoals dat ook in de profielschets staat.
Mijn nevenfuncties die niet uit mijn burgemeesterschap voortvloeien, zeg ik op. Verder wil ik een team van zeven partijgenoten laten kiezen met wie ik de koers ga bepalen.”
Wat is het eerste wat u gaat doen als de partij u kiest?
Peetoom: „Versterking van het inhoudelijke profiel. Daarbij kunnen de vele deskundigen die de partij heeft, helpen. Verder wil ik graag het programma van uitgangspunten hertalen voor kiezers anno 2011.”
Van der Tak: „Allereerst de discussie starten over de inhoudelijke vernieuwing van de partij. De agenda 2012-2020 moet wat mij betreft over anderhalf jaar af zijn.
Verder wil ik de regels in de partij zo wijzigen dat er vanaf 2014 op alle CDA-kieslijsten bij de eerste twaalf kandidaten vier jongeren staan.”