Luchtaanvallen schrikken Gaddafi niet af
BENGHAZI (ANP) – Het lukt de internationale coalitie niet om de grondtroepen van de Libische leider Muammar Gaddafi af te schrikken met bombardementen. Na vijf dagen van luchtaanvallen gingen de gevechten donderdag onverminderd door.
De luchtaanvallen op Libië zullen volgens de Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppé nog wel even doorgaan. Hij zei dat het uitschakelen van de troepen van G
Gaddafi „een kwestie van dagen of weken is, maar zeker niet van maanden”. Maar vooralsnog lijkt de Libische dictator geen centimeter te wijken in de steden waar hij al de baas is.
Aan het oostelijke front zijn rebellen de oliestad Ajdabiyah dicht genaderd. Ze kunnen de plaats echter niet veroveren op de Gaddafi-getrouwen. De nauwelijks gecoördineerde pogingen stranden vooral door de zware wapens die het leger nog steeds kan gebruiken. Volgens de rebellen worden ze beschoten met tanks, kanonnen en raketten.
In het westen wordt nog gevochten in Misurata. Het lukte buitenlandse gevechtsvliegtuigen daar om tanks te verwoesten in de buitenwijken. Maar de troepen van Gaddafi hebben nog wel tanks in het centrum, waarmee ze de opstandelingen in de stad belagen. Burgers die de stad willen ontvluchten kunnen niet weg, omdat het leger de haven van de oliestad blokkeert.
In de westelijke plaats Zintan, die in handen is van de rebellen, is het rustiger dan de afgelopen dagen. De troepen van Gaddafi hebben zich volgens een Zwitserse journalist ter plaatse om onduidelijke redenen iets teruggetrokken, maar buiten de stad staan nog altijd enkele tientallen tanks.
De internationale coalitie heeft inmiddels een compleet luchtoverwicht behaald en richt zich verder op aanvallen op Libische grondtroepen. Een Frans gevechtsvliegtuig vernietigde nog wel een Libisch toestel op de grond, dat kort daarvoor de no-flyzone had geschonden.
Het is moeilijk in te schatten hoe lang Gaddafi de strijd kan volhouden. Het is bekend dat de Libische leider over grote hoeveelheden contant geld beschikt, waarmee hij de oorlog voorlopig bekostigt. Het wordt hem echter moeilijk gemaakt om aan nieuwe wapens en munitie te komen, door het wapenembargo dat in de Middellandse Zee inmiddels gecontroleerd wordt door de NAVO. Via land is het nog wel mogelijk om voorraden binnen te brengen.
De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) schat dat er nog altijd ruim 800.000 buitenlandse arbeiders in Libië zijn. Het is niet duidelijk hoeveel van hen het land willen verlaten.
Begin maart had de IOM de Libische overheid al gevraagd of zij een humanitaire missie mocht beginnen om de duizenden buitenlanders te evacueren. Libië heeft nog geen antwoord gegeven.
Duitsland is bereid om vluchtelingen uit Libië op te nemen. Bondskanselier Angela Merkel heeft dat donderdag gezegd in het parlement, voorafgaand aan een EU-top over Libië en andere zaken. „Vluchtelingen van een burgeroorlog, zoals we eventueel uit Libië kunnen verwachten, zijn vluchtelingen die onze solidariteit nodig hebben”, zei Merkel.