Eindelijk oorlogsmonument in Meerkerk
MEERKERK – Meerkerk krijgt eindelijk een eigen oorlogsmonument. Op 4 mei wordt het monument tijdens de jaarlijkse Dodenherdenking onthuld.
Op het kunstwerk, ontworpen door Han Savelkoel, komen de namen van 21 mensen uit het Zuid-Hollandse dorp die tijdens de Tweede Wereldoorlog of in Nederlands-Indië om het leven kwamen.
Burgemeester C. van Ee van de gemeente Zederik, waar Meerkerk onder valt, en voorzitter Meppelink van de Stichting Oorlogsmonument Meerkerk lieten gisteren weten dat het project eindelijk vlot is getrokken. Al in 2007, bij de presentatie van het boek ”Herinneringen aan Meerkerk” van oorlogsveteraan Arie van Veen, werd het plan opgevat om via een monument aandacht te besteden aan de oorlogsslachtoffers uit Meerkerk.
Een comité ging aan de slag, er werd geld ingezameld, maar het project kwam vervolgens niet van de grond. Onder meer omdat er geen duidelijkheid bestond over de plaats waar het monument zou komen te staan. De beoogde locatie naast de hervormde kerk bleek niet haalbaar. Het vertrek van burgemeester F. Koen naar Capelle aan den IJssel zorgde voor nieuwe vertraging. „Maar stoppen is nooit een optie geweest”, aldus Meppelink. „De nabestaanden rekenden op de komst van het monument. Bovendien hadden we al diverse giften ontvangen.”
Volgens hem heeft de kersverse burgemeester Van Ee bij zijn aantreden in januari de plannen een flinke impuls gegeven. Zo werd de knoop doorgehakt over de locatie. Het monument komt nu naast het gemeentehuis aan de Burgemeester Sloblaan te staan. Ook de discussie over welke namen wel of niet op het monument worden vermeld, verliep soepel. Er is nu zowel plaats voor overleden Meerkerkers die in het dorp woonden toen de oorlog uitbrak als voor slachtoffers die in Meerkerk zijn geboren, maar in 1940 al elders woonden. In die laatste categorie vallen onder meer twee Joodse families die in Auschwitz en Sobibor overleden. Burgemeester Van Ee: „De discussie over dat soort zaken hebben we niet al te hard gevoerd. Het herdenken van de slachtoffers staat voorop.”
De schooljeugd wordt nauw betrokken bij het monument, dat om de kosten te drukken in China is besteld. Beide scholen van het dorp adopteren het kunstwerk, terwijl de 88-jarige oorlogsveteraan Van Veen in april de schooljeugd van zijn belevenissen gaat vertellen. Voor de onthulling op 4 mei zijn nabestaanden en plaatselijke veteranen uitgenodigd.
Het monument in Meerkerk is het vierde gedenkteken in Zederik. Ook Hei- en Boeicop, Lexmond en Ameide hebben een monument. De officiële 4 meiviering in Zederik vond de afgelopen 25 jaar altijd in Hei- en Boeicop plaats, omdat daar ooit een vliegtuig neerstortte. Dit jaar wordt de herdenking op alle vier de locaties gehouden. Burgemeester Van Ee is dan in Meerkerk. „Het is belangrijk dat Meerkerk een eigen monument krijgt. Je merkt nu al dat de inwoners het in hun armen sluiten. Uit dankbaarheid aan allen die vielen.”