Eerst broedvogels weer present
Met een helder tjif-tjaf kondigt een van de eerste broedvogels zijn presentie alweer aan. Een opgewekte kwetterzang verraadt de zwartkop, terwijl de bedreigde roodborsttapuit zijn schorre stem verheft vanuit een uitkijkpost in een vlierstruik.
Daarmee zijn de drie eerste vroege broedvogels uit hun overwinteringsgebieden teruggekeerd in de Nederlandse bossen. Het gaat om de zogeheten korteafstandtrekkers. Ze overwinterden grotendeels in Zuid-Frankrijk, Spanje en Noord-Afrika en zijn als eerste terug als het voorjaar aanbreekt.
Sommige, zoals de roodborsttapuit, proberen de winter wel eens in Nederland door te brengen. Als het echter te streng vriest, verkast hij alsnog.
Het klein vogeltje dat met zijn fraaie kleuren duingebieden, heidevelden en oude cultuurlandschappen opfleurde, heeft behoorlijk te lijden gehad van de intensivering van de landbouw in de jaren 80. Hij kwam daardoor op de Rode Lijst terecht. Sinds de jaren 90 is de roodborsttapuit echter bezig met een comeback, opvallend genoeg in cultuurlandschap.