Slob: Politieke unie komt angstvallig dichtbij
DEN HAAG – Regeringsleiders staan op het punt op belangrijke terreinen bevoegdheden over de dragen aan Brussel. Een onbegaanbare weg, zegt ChristenUnie-Kamerlid Slob.
Vanaf donderdag vergaderen de EU-regeringsleiders over een groot en samenhangend pakket dat een herhaling van de Griekse schuldentragedie moet voorkomen en tegelijkertijd de waarde van de euro moet waarborgen. Woensdagmiddag boog de Tweede Kamer zich in een debat over de vraag hoe ver premier Rutte hierin precies mag gaan.
Als het aan Slob ligt, is dat in ieder geval minder ver dan wat er nu aan plannen op tafel ligt. Tot zijn schrik beweegt Europa zich meer en meer naar een politieke unie door op verschillende terreinen nationale bevoegdheden aan Brussel over te dragen. Slob: „In een motie van mij die recent is aangenomen, heeft de Kamer zich hier al tegen verzet, maar het dreigt nu toch te gaan gebeuren.”
Een vergaand pact dat Duitsland en Frankrijk rond dit thema sloten, lijkt volgens Slob ogenschijnlijk gedemonteerd, maar zit bij nadere beschouwing –op een andere plek en in andere woorden– nog steeds in het pakket. „Zo valt het wat minder op, maar er gebeurt nog steeds precies hetzelfde.”
Afgesproken is volgens Slob dat het best presterende euroland op veel terreinen straks de norm wordt voor andere landen. „Dan hebben we het over zaken zoals pensioenen, lonen, maar ook het arbeidsmarktbeleid. In de stukken staat letterlijk dat landen straks het tweeverdienerschap moeten bevorderen. Als je dat niet doet, kun je hier onder druk van sancties op worden aangesproken.”
En dat moeten we niet willen, meent hij. „Op deze terreinen moeten landen zelf hun keuzes kunnen maken. Dat je elkaar als het nodig is opjaagt om de boel niet de boel te laten, dat snap ik. Maar Europa moet respecteren dat de te nemen maatregelen op nationaal niveau worden bepaald.”
Kritisch is Slob ook over een nieuw noodfonds om armlastige eurolanden uit de brand te helpen. Naast het afgeven van 35 miljard euro aan direct oproepbare garanties, zal Nederland ook een bedrag van 4,5 miljard in dit fonds moeten storten.
Slob: „Minister De Jager benadrukte tot nog toe dat het steeds om garanties ging en dit fonds de belastingbetaler dus geen geld zou kosten. Maar die 4,5 miljard moeten we gewoon overmaken. Waarom is dat nu plots nodig? En wat betekent dit voor onze staatsschuld? Het is echt mega wat ze in Brussel aan het doen zijn.”