Hyves biedt online gedenksteen
AMSTERDAM (ANP) – Wat te doen met persoonlijke onlineprofielen op sociale netwerken als iemand is overleden? Dat is een vraag die veel nabestaanden hoofdbrekens kan bezorgen. Hyves biedt nabestaanden sinds dinsdag de mogelijkheid een onlinegedenksteen te creëren voor overleden Hyvers.
Daarmee voorkomt Hyves pijnlijke situaties. Het is immers erg wrang als Hyves of Facebook nabestaanden attendeert op een naderende verjaardag van iemand uit hun kring die al is overleden. Net zo pijnlijk zijn de suggesties van netwerksites, waartoe ook LinkedIn en Twitter behoren, om vriend of volger te worden van iemand die niet meer leeft.
„Acteur Antonie Kamerling is iemand die door Twitter nog geregeld aan anderen wordt voorgesteld om te gaan volgen. Gek genoeg steeg het aantal volgers van zijn account zelfs na zijn dood”, zegt Gerrit Jan Bloem, oprichter van Ziggur. Deze website vervult sinds een half jaar de laatste wens van overleden gebruikers van sociale media, als ze dat voor hun dood tenminste goed hebben geregeld. „Ziggur neemt daarmee nabestaanden, die vaak niet over alle wachtwoorden beschikken, de zorg uit handen”, zegt Bloem. Ziggur verwijdert tevens vraag- en aanbod op sites als Marktplaats na een sterfgeval.
Hyves hoort maandelijks tweehonderd keer over het heengaan van een Hyver, vertelt hoofdredacteur Nine Ludwig. „Iets meer dan de helft van de nabestaanden koos er daarna voor het hele profiel te verwijderen.” Voortaan kunnen nabestaanden ook kiezen voor de in memoriam status. „In de nieuwe situatie komt de overlijdensdatum prominent op het profiel te staan en blijft de leeftijd van de Hyver voortaan gelijk. En vrienden krijgen niet langer pijnlijke verjaardagsnotificaties”, zegt Ludwig. Hyves zet tevens de chatfunctie uit en schermt de inbox af zodat nabestaanden geen privéberichten kunnen lezen.
Ludwig: „Vrienden kunnen wel doorgaan met krabbelen, zodat er een onlinegedenkregister ontstaat.” Alsnog een vriendschap aangaan met overleden Hyvers is niet mogelijk. Hyvers kunnen na hun dood immers niet meer instemmen met vriendschapsverzoeken.
Bloem zegt dat ieder sociaal netwerk er bij sterfgevallen een eigen beleid op nahoudt. Dat maakt het er voor nabestaanden niet overzichtelijker op. „Daarom is het voor gebruikers van sociale media van het grootste belang om bij leven na te denken over je digitale erfenis.”