Binnenland

Meer uitingen discriminatie op internet

AMSTERDAM – Het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) heeft vorig jaar meer uitingen van discriminatie op internet geregistreerd. Dat waren er 1572, tegen 1377 in 2009 en 1501 in 2008.

Dat blijkt uit het jaarverslag van het MDI dat dinsdag werd bekendgemaakt.

Het aantal uitingen dat door het meldpunt als strafbaar is beoordeeld, steeg van 577 in 2009 naar 684 vorig jaar.

Binnenlandredactie
22 March 2011 18:52Gewijzigd op 14 November 2020 14:11

Hoewel het aantal discriminerende uitingen steeg, daalde het aantal meldingen erover echter. Het meldpunt kreeg 1174 meldingen van discriminatie, tegenover 1238 in 2009 en 1226 in 2008.

Antisemitisme was in 2010, net als het jaar ervoor, de categorie met de meest gemelde strafbare uitingen. Discriminatie van moslims, Marokkanen en van Roma en Sinti steeg procentueel het meest.

Het MDI is nu voor het veertiende jaar actief. Het meldpunt noemt het „opmerkelijk” dat sinds 2008 het aantal uitingen waarin sprake is van aanzetten of oproepen tot geweld enorm is gestegen. In 2007 waren er 88 van dergelijke uitingen, waarvan 76 strafbare.

Vorig jaar waren het er 234, waarvan het MDI er 163 als strafbaar beoordeelde. „Deze stijging is zorgelijk en laat zien dat de toon op internet steeds harder wordt.”

Het meldpunt vindt dit een zorgelijke ontwikkeling. Uitspraken van mensen in de politiek en de daaruit voortkomende verharding van het maatschappelijke debat dragen eraan bij. Anderen grijpen die aan als excuus voor het doen van discriminerende uitingen. Ook de toezichthouders op de internetfora zijn fout als zij dergelijke uitingen niet verwijderen.

Voor het eerst heeft het meldpunt onderscheid gemaakt tussen interactieve en niet-interactieve websites bij het registreren van gemelde uitingen. Gebleken is dat een zeer groot gedeelte op interactieve websites staat en afkomstig is van de bezoekers van die websites.

Het meldpunt vindt het van belang dat discriminerende uitingen worden beoordeeld op basis van de geldende anti-discriminatiewetgeving in Nederland en in de rechtspraak vastgelegde grenzen .

Het MDI vindt het van belang dat moderators van websites voldoende kennis hebben van de huidige antidiscriminatiewetgeving en de bijbehorende rechtspraak om de steeds toenemende populariteit van interactieve websites in goede banen te kunnen leiden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer