Buitenland

V-teken al decennialang in gebruik

RIJSWIJK (ANP) – Met de volksopstanden in de Arabische wereld komen dagelijks televisiebeelden de huiskamer binnen van mensen die het V-teken maken. Ze steken de wijsvinger en de middelvinger omhoog en maken daarmee een V-vorm. De V van victorie of van vrede wordt al vele decennia te pas en te onpas gebruikt. Waar komt het gebaar vandaan?

22 March 2011 11:14Gewijzigd op 14 November 2020 14:10

ChurchiLL: De man die het V-teken wereldwijd bekend en populair heeft gemaakt is zonder twijfel de Britse staatsman Winston Churchill. Hij stak de twee vingers op als teken van overwinning.

UITVINDER: Churchill was echter niet de uitvinder van het gebaar in de Tweede Wereldoorlog. Dat was Victor de Laveye, een Belgische medewerker van de BBC. Begin 1941 riep De Laveye de Belgen op om de letter V in het land te verspreiden. In dit geval stond die letter voor het Franse woord ”victoire” en het Nederlandse vrijheid. De letter verscheen overal.

boogschutter: Het V-teken als gebaar is van veel oudere datum. Het werd al gebruikt in de veertiende eeuw. Volgens een legende zou een Britse boogschutter het hebben geïntroduceerd na de slag bij Franse Azincourt. Volgens Wikipedia wilden de Fransen, als zij de slag zouden winnen, bij alle gevangen Britse tegenstanders de wijs- en de middelvingers afsnijden, zodat ze niet langer een boog konden hanteren. De Britten wonnen echter, waarna ze de Fransen bij wijze van spot de twee vingers lieten zien.

belediging: Het V-gebaar staat niet alleen voor vrede en overwinning. Wanneer je de wijs- en de middelvinger opsteekt met de rug van de hand naar iemand toe, zien inwoners van Groot-Brittannië, Ierland, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland en Australië dat als een belediging, vergelijkbaar met een opgestoken middelvinger in onze cultuur.

hippies: De hippies in de jaren 60 van de vorige eeuw waren veelgebruikers van het V-teken: ”Peace man” (Vrede, man).

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer