Eurolanden storten 80 miljard in noodfonds
BRUSSEL (ANP) – De eurolanden zullen vanaf 2013 een bedrag van 80 miljard storten in het permanente noodfonds voor de euro, dat dan in werking treedt. De EU-ministers van Financiën zijn het daarover maandag in Brussel eens geworden, heeft minister Jan Kees de Jager na afloop gezegd.
Het fonds moet in totaal 500 miljard kunnen uitlenen aan eurolanden in nood. Het grootste deel van dat geld wordt geleend op de kapitaalmarkt. Om dat tegen gunstige voorwaarden te kunnen doen, moeten de eurolanden voor in totaal 620 miljard garant staan.
Nederland stopt circa 4,5 miljard euro in het noodfonds en staat daarnaast garant voor 35 miljard. Het stemt daarmee volgens De Jager echter pas in als de Tweede Kamer het licht op groen zet. Daarvoor is nog even de tijd. De EU-landen hoeven pas in juni definitief de knoop door te hakken over het noodfonds.
Alles bij elkaar zal het permanente noodfonds waarschijnlijk 750 miljard euro kunnen uitlenen, omdat ook het Internationaal Monetair Fonds er voor zo’n 250 miljard in zal stoppen. Ook EU-lidstaten die de euro nog niet hanteren mogen meedoen met het noodfonds als ze dat willen.
Enkele weken terug besloten de regeringsleiders van de eurolanden al om het noodfonds voor een deel met contant geld te vullen. Door technische oorzaken loopt de staatsschuld van de lidstaten dan minder hoog op dan wanneer ze alleen garanties hanteren.
Het permanente noodfonds treedt in 2013 in werking. Het vervangt het huidige, tijdelijke noodfonds, dat alles bij elkaar ook 750 miljard bevat. Om de werking van het tijdelijke noodfonds te verbeteren zijn nog extra ingrepen nodig, maar daarover hebben de EU-landen maandag geen besluit genomen.
De Jager onderstreepte maandag dat hij het noodfonds niet ziet als het belangrijkste onderdeel van de reeks maatregelen die de EU neemt om de positie van de euro te versterken. Hij hecht veel meer waarde aan een pakket waarover de EU-landen het vorige week al eens werden. Het gaat om strengere sancties tegen landen die een potje maken van hun overheidsfinanciën of die hun economie te veel uit de pas laten lopen.