Groot onderzoek naar psychosen
Verschillende academische en niet-academische centra van gezondheidszorg in Maastricht, Amsterdam, Utrecht en Groningen gaan het grootste onderzoek naar psychosen verrichten dat ooit in Nederland is gehouden.
De bedoeling is de beschermings- en risicofactoren voor het ontstaan van een psychose in kaart te brengen. Dat heeft de Universiteit Maastricht woensdag bekendgemaakt.
Het onderzoek krijgt de naam Geestkracht. De onderzoekers volgen patiënten en hun familieleden tien jaar lang. Daarbij kijken zij ook naar de effecten van behandeling. In die tien jaar zullen 1000 patiënten en hun familieleden in totaal drie keer worden onderzocht.
Voor het onderzoek heeft onderzoeksfinancieringsorganisatie ZON/NWO 5 miljoen euro beschikbaar gesteld. Aan het onderzoek doen onder meer ziekenhuizen, psychiatrische instellingen, riaggs en universiteiten mee.
Bij iets minder dan 1 procent van de Nederlanders, rond de 160.000 mensen, is de diagnose schizofrenie vastgesteld. Mensen met schizofrenie maken periodes door waarin ze psychotisch zijn. In zo’n periode horen ze stemmen, lijden ze aan waanbeelden en denken bijvoorbeeld dat ze worden achtervolgd. Kenmerkend voor schizofrenie is ook de afwezigheid van normaal gedrag, waaronder het tonen van emoties.
Onderzocht worden patiënten die een psychose hebben doorgemaakt en hun familieleden in de eerste graad (ouders, broers en zussen). „We hebben de indruk dat binnen families met personen bij wie een psychose is vastgesteld, soms ook andere familieleden psychoseachtige ervaringen hebben.”
Niet iedereen met een psychose laat zich daarvoor echter behandelen. „Interessant is dan de vraag wat maakt dat iemand met een psychotische ervaring behoefte heeft aan behandeling”, aldus projectcoördinator dr. Lydia Krabbendam van Geestkracht Limburg.