Paardenmelk/ Bronchitis/ Gingko Arkocaps
Onlangs werd mijn aandacht gevestigd op het effect van paardenmelk, hetzij vloeibaar of in capsules, tegen psoriasis. Zowel positieve als negatieve reacties zijn te lezen. Kan paardenmelk volgens u helpen tegen deze huidziekte?
In de medische literatuur zijn hierover geen studies te vinden. De informatie die erover op diverse websites staat, geeft geen enkele onderbouwing voor een gunstig effect. Ik kan het dan ook niet aanbevelen.
Psoriasis is een chronische huidaandoening, waarbij de bovenste laag van de huid te snel groeit. Omdat de cellen niet goed zijn gerijpt, ontstaan verdikkingen en schilfers. Er zijn diverse goede behandelingen beschikbaar: hormoonzalven (corticosteroïden), zalven met als werkzame stof een stof die afgeleid is van vitamine D3 en ook ditranol, dat de groei van huidcellen afremt. Als er sprake is van veel huidschilfering kan tijdelijk salicylzuurzalf worden gebruikt.
Vroeger werd ook wel teerzalf gebruikt, maar tegenwoordig weinig meer vanwege de geur en kleur. Over het algemeen hebben deze behandelingen niet veel bijwerkingen. Ook lichttherapie (uv B of puva), alleen of in combinatie met zalftherapie, kan een gunstig effect hebben.
Als dit allemaal onvoldoende helpt, kan (aanvullende) behandeling met tabletten worden overwogen. Daarbij komen bijwerkingen zeker voor en moet, afhankelijk van het middel dat wordt gebruikt, controle van het bloed (de bloedcellen), de lever- en nierfunctie en de bloeddruk plaatsvinden.
Dr. A. C. Knulst, allergoloog-dermatoloog
Vroeger was het advies bij bronchitis: zorg voor rust en warmte. Nu mag je wel naar buiten, maar ik voel dat een koude wind niet goed voor me is. Ook is de kans groot dat ik dan weer een antibioticumkuur moet volgen. Wat is uw advies voor iemand die snel bronchitisklachten heeft?
Voor chronische bronchitis (COPD) gelden nu inderdaad andere adviezen dan vroeger. De belangrijkste aanbeveling is een rookvrije omgeving. Daarnaast meer bewegen. Dat betekent iedere dag een halfuur wandelen, fietsen of zwemmen.
Als u niet gewend bent om extra te bewegen, is het verstandig om rustig te beginnen met een wandeling van tien minuten en dat langzaam uit te breiden. Door bewegen raken uw spieren getraind en hebben ze geleidelijk minder zuurstof nodig. Dit zorgt ervoor dat u minder benauwd wordt.
Verder zijn er geschikte inhalatiemedicijnen (bijvoorbeeld Seretide en Spiriva) die uw longfunctie verbeteren. De ervaring leert dat een antibioticumkuur dan slechts bij uitzondering noodzakelijk is.
J. H. Baan, huisarts
Wij slikken Ginkgo Arkocaps voor een betere doorbloeding. Bij gebruik van dagelijks twee capsules ontstaan er kleine bloeduitstortingen in de vingers, in combinatie met een doof gevoel in de vingertoppen. Bij één capsule zijn die bijwerkingen er niet. Moeten we stoppen met dit middel en hoe ontstaan deze bijwerkingen?
Ginkgo Arkocaps bevat Ginkgo biloba. Dit kruidenextract is afkomstig van de Japanse notenboom. Hoewel de effectiviteit niet duidelijk bewezen is, wordt Ginkgo biloba wereldwijd gebruikt om de geheugenfunctie en de bloedcirculatie te verbeteren.
Van het werkingsmechanisme is onder meer bekend dat de samenklontering van bloedplaatjes geremd wordt. Het heeft dus een effect op de bloedstolling. In een enkel geval is er een bloeding waargenomen. Dit kan variëren van een milde huidbloeding (zoals bij u) tot een ernstige bloeding.
Juist deze maand verscheen er een artikel in het internationale tijdschrift The Neurologist waarin een hersenbloeding beschreven werd bij een 38-jarige vrouw die Ginkgo biloba slikte. Mijn advies is om in overleg met uw eigen arts de dosering te verminderen tot één capsule per dag of het gebruik geheel te staken.
Dr. H. J. Agteresch, internist-hematoloog