Binnenland

Rechtbank staat strafrechtelijk ontruimen toe

AMSTERDAM (ANP) – Een aantal kraakpanden in Amsterdam mag op strafrechtelijke gronden worden ontruimd. De nieuwe regels die het Openbaar Ministerie (OM) hier sinds begin december voor hanteert, zijn in deze gevallen toereikend. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vrijdag bepaald in verscheidene kort gedingen die krakers hadden aangespannen tegen de Staat.

18 March 2011 16:46Gewijzigd op 14 November 2020 14:08
Een aantal kraakpanden in Amsterdam wordt dinsdag ontruimd. Kraken is sinds 1 oktober strafbaar. De gemeente Amsterdam heeft zich voorgenomen tweehonderd kraakpanden te ontruimen op grond van de antikraakwet. Foto ANP
Een aantal kraakpanden in Amsterdam wordt dinsdag ontruimd. Kraken is sinds 1 oktober strafbaar. De gemeente Amsterdam heeft zich voorgenomen tweehonderd kraakpanden te ontruimen op grond van de antikraakwet. Foto ANP

Kraken is sinds 1 oktober een strafbaar feit. Het gerechtshof in Den Haag oordeelde eind vorig jaar echter dat in de nieuwe wet een lacune zat: bewoners kregen geen kans om ontruiming vooraf bij de rechter aan te vechten. Het OM schortte ontruimingen op grond van de strafwet toen op om het beleid aan te passen. Sinds 1 december worden ontruimingen ruim van tevoren aangekondigd, waardoor krakers de tijd hebben naar de rechter te stappen.

Volgens de rechtbank zijn de nieuwe beleidsregels in deze gevallen toereikend. Zij is van oordeel „dat de ontruiming tijdig is aangezegd en neemt in aanmerking dat de Staat de krakers de mogelijkheid heeft geboden om een kort geding te voeren en het vonnis van de voorzieningenrechter heeft afgewacht”.

„Tot nog toe werden de strafrechtelijke ontruimingen verboden omdat er nog geen beleidsregels waren met betrekking tot de wijze van aanzegging van de ontruiming”, aldus de rechtbank in een toelichting. „Die zijn er inmiddels dus wel.”

De rechter vindt wel dat ook bij strafrechtelijke ontruimingen een belangenafweging moet plaatsvinden. Als krakers aantonen dat de eigenaar van een pand er geen enkel plan mee heeft en ontruiming leidt tot langdurige leegstand, kan ontruiming worden verboden. Dat is in deze gevallen echter niet zo, aldus de rechtbank.

Die belangenafweging heeft daarmee een ander karakter dan bij kort gedingen over ontruimingen op civielrechtelijke gronden. Daarbij is belangrijk of een eigenaar op korte termijn iets met een pand gaat doen, aldus de rechtbank.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer