Muildierkloon helpt mogelijk bij tumor
Een Amerikaans onderzoekteam is erin geslaagd een muildier te kloneren. De kloon is de eerste bij de groep van de paardachtigen, maar ook de eerste bij een diersoort die zichzelf niet kan voortplanten.
Idaho Gem, zo heet het muildier, is geboren op 4 mei, en de onderzoekers publiceren de bijzonderheden van het dier vandaag in het tijdschrift Science. Een muildier is een kruising tussen een ezelhengst en een paardenmerrie, terwijl een muilezel de bastaard is van een paardenhengst en een ezelmerrie.
Beide kruisingsproducten zijn vrijwel onvruchtbaar vanwege hun oneven aantal chromosomen (de dragers van de erfelijke informatie). Paarden hebben 64 chromosomen en ezels 62, de bastaarden hebben 63 chromosomen. Ondanks een verbod op de vermenging van deze diersoorten is al in Genesis 36 sprake van muildieren.
De dieren zijn niet alleen populair als trek- en lastdier, er worden ook speciale races georganiseerd met muildieren. Idaho Gem is een kloon van een kampioenmuildier van een zakenman in Idaho, die het onderzoek ook heeft gesponsord.
Het kloneren van een paardachtige is ook bijzonder omdat reageerbuisbevruchting bij deze dieren niet mogelijk is. Een van de onderzoekers, Gordon Woods van de universiteit van Idaho, vermoedt een relatie tussen de trage groei van celkweken, het mislukken van reageerbuisbevruchting en kloneren, en het geringe voorkomen van kanker bij paardachtigen. Door de hoeveelheid calcium in de celkweken te verhogen, verliep de celdeling sneller en lukte de klonering. Een hoog calciumgehalte in de cellen komt ook voor bij patiënten met uitzaaiingen van kanker. Woods denkt met zijn onderzoek dat calciumgehalte te kunnen verlagen en daarmee uitzaaiingen tegen te gaan.