Kamer steunt motie SGP/CU; Palestijnse Autoriteit onder druk
DEN HAAG (ANP) – Nederland moet de subsidie aan de Palestijnse Autoriteit stoppen als die organisatie geen maatregelen neemt om de verheerlijking van terrorisme tegen te gaan. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde donderdag een motie van die strekking van de SGP en ChristenUnie.
De Kamer roept het kabinet ook op er in de Europese Unie voor te zorgen dat de subsidiekraan vanuit Europa dichtgaat als concrete maatregelen uitblijven. De regeringspartijen VVD en CDA en hun gedoogpartner PVV steunden het voorstel van de SGP en ChristenUnie.
De fracties wijzen erop dat er in de Palestijnse gebieden een „klimaat wordt gevoed waarin terroristische daden worden aangemoedigd in plaats van tegengegaan”. Volgens de partijen gebeurt dat bijvoorbeeld in het onderwijs, maar ook op straat, door straten en pleinen te vernoemen naar zelfmoordterroristen.
Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken gaf aan dat hij de Palestijnse Autoriteit daar altijd op aanspreekt. Hij vond het verzoek om geen subsidie meer te geven, een stap te ver gaan. Volgens Tweede Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie, een van de indieners van de motie, gaat het om flinke bedragen. Zo geeft Nederland 50 miljoen euro aan de Palestijnen en de EU nog eens ruim 200 miljoen.
Het is de bedoeling dat de Palestijnse president Mahmoud Abbas later dit jaar een staatsbezoek aan Nederland brengt. De ChristenUnie, PVV en SGP willen dat het kabinet dat opschort totdat duidelijk is dat de Palestijnse Autoriteit niet langer zelfmoordterroristen legitimeert en aanmoedigt. De drie partijen kregen daarvoor echter niet voldoende handen op elkaar in de Kamer.
Voordewind vindt het „dubbelhartig” dat de VVD en het CDA dit voorstel niet steunden. Hij wees erop dat Fatah, de partij van Abbas, nog altijd uit is op de vernietiging van de staat Israël.