Chronologie protesten Libië
TRIPOLI (ANP) – De opstand tegen het dictatoriale regime van de Libische ‘Gids van de Revolutie’ Muammar Gaddafi duurt al een maand. De bevolking, vooral in de oostelijke regio Cyrenaica, is geïnspireerd door de omwentelingen in Tunesië en Egypte. Hier volgt een korte chronologie:
11 februari: Het regime van ‘buurman’ Hosni Mubarak in Egypte valt onder druk van massale protesten na bijna dertig jaar. Op internetsites verschijnen oproepen tot protesten tegen Gaddafi.
15 februari: In de noordoostelijke stad Benghazi betogen ‘s avonds honderden mensen tegen de aanhouding van een mensenrechtenactivist en advocaat, Fathi Terbil. In een paar andere plaatsen gaan ook betogers de straat op. De demonstraties worden hard neergeslagen.
17 februari: De Dag van de Woede, een grote betoging in Benghazi (Op 17 februari 2006 waren er grote betogingen tegen Gaddafi). Bij botsingen tussen betogers en agenten vallen zeker veertien doden.
18 februari: Tienduizenden betogers op de been in Benghazi. Er zijn steeds meer gewelddadige botsingen. Er vallen minstens 25 doden. Soldaten en scherpschutters schieten vanuit helikopters en vanaf daken op betogers. Aanhangers van Gaddafi op de been in Tripoli.
20 februari: Benghazi is niet meer in handen van het regime van Gaddafi. Tal van militairen en agenten lopen over naar de betogers en rebellen. Er zijn ook in Tripoli betogingen tegen Gaddafi.
21 februari: Betogers steken regeringsgebouwen in Tripoli in brand. Steeds meer steden vallen in handen van de oppositie. Gaddafi’s zoon Saïf al-Islam wil een nationale vergadering om de grieven weg te nemen.
22 februari: Gaddafi zegt te vechten tot zijn laatste druppel bloed. De Arabische Liga schorst Libië, de Veiligheidsraad van de VN veroordeelt het geweld. De media berichten over ‘burgeroorlog’. Er zijn mogelijk al duizend doden gevallen.
27 februari: Drie Nederlandse militairen die in een marinehelikopter naar Sirte vlogen om mensen te evacueren, worden aangehouden door de autoriteiten die er Gaddafi steunen. Ze worden dankzij diplomatiek overleg vrijgelaten op 11 maart.
1 maart: Tegenoffensieven van de regeringsgetrouwe troepen blijken weinig succesvol.
8 maart: Het Internationaal Strafhof laat weten te onderzoeken of er oorlogsmisdaden zijn gepleegd in Libië.
13 maart: Troepen trouw aan Gaddafi heroveren uiteindelijk de oliehaven en olie-installaties van Brega ten zuidwesten van Benghazi. Ze zetten hun opmars naar Benghazi voort dankzij betere bewapening, training en luchtsteun.
16 maart: Regeringsgetrouwe troepen naderen Benghazi. De grote mogendheden komen de rebellen niet te hulp ondanks voorstellen Gaddafi’s luchtmacht uit te schakelen.