Kamer sceptischer over wet seksbranche
DEN HAAG – Een week voor de definitieve besluitvorming is de scepsis in de Tweede Kamer over de prostitutiewet flink toegenomen.
D66 en GroenLinks, die altijd al reserves hadden, gaven verantwoordelijk minister Opstelten (Veiligheid en Justitie), die de wet zo snel mogelijk wil invoeren, dinsdagavond opnieuw de volle laag. CDA, PVV, ChristenUnie en SGP uitten voor het eerst openlijk hun twijfels over de effectiviteit van de wet.
De wet, die dinsdag in stemming komt, is vooral bedoeld om misstanden in de seksbranche beter te kunnen bestrijden. Het kabinet wil daartoe alle prostitutiebedrijven vergunningplichtig maken. Voor alle sekswerkers komt er een registratieplicht en wie vervolgens een illegale, niet-geregistreerde prostituee bezoekt, begaat een overtreding en kan worden beboet.
Het oorspronkelijke voorstel verplichtte prostituees er bovendien toe om een voor de klant zichtbaar registratiebewijs bij zich te dragen. Vorige maand zag Opstelten daar plotseling vanaf, vanwege de weerstand tegen zo’n pas in de seksbranche en onder grote druk van met name VVD en PvdA.
Door deze knieval is de wet voor VVD en PvdA inderdaad acceptabel, zo bleek dinsdag. CDA, PVV, ChristenUnie en SGP betwijfelen echter sterk of de strafbaarstelling van illegaal prostitutiebezoek nog iets voorstelt. Klanten die een illegale prostituee bezoeken, kunnen achteraf verklaren te zijn misleid over haar status omdat het registratiebewijs vervalt.
Met name de ChristenUnie neemt deze mogelijke consequentie hoog op. „Het systeem is niet meer sluitend”, zei fractievoorzitter Rouvoet dinsdag. „Een klant kan wel navraag doen naar een registratienummer, maar nooit verifiëren of het ook is gekoppeld aan de persoon die hij bezoekt.”
CDA, PVV en SGP vertrouwen erop dat Opstelten, als de wet is ingevoerd, alsnog duidelijk maakt hoe klanten de status van prostituees vooraf moeten nagaan. Rouvoet wilde die duidelijk vooraf en vroeg daarom uitstel van stemming, maar kreeg daarvoor net geen meerderheid.
Volgens D66 en GroenLinks maakt de minister zich met het wetsvoorstel compleet belachelijk. „Denkt u werkelijk dat buitenlandse toeristen die de hele dag in de coffeeshop hebben gehangen en ’s avonds een prostituee bezoeken haar naar een registratienummer vragen en bij een meldpunt verifiëren of dat nummer klopt?” hoonde Kamerlid Dibi (GroenLinks).
Opstelten restte weinig anders dan aan te voeren dat grote gemeenten en de Taskforce Mensenhandel de wet nog altijd steunen. „Gun ons nou de positie om ermee aan de slag te gaan. Ik zal er echt scherp inzitten, ik weet hoe het hier ligt”, hield hij de Kamer voor.