Politiek

Veel vragen Kamer rond mislukte operatie in Libië

DEN HAAG – Heeft zich bij de evacuatievlucht met een helikopter op 27 februari vanaf het marinefregat Hr. Ms. Tromp naar de Libische stad Sirte een filmscenario voltrokken of was er sprake van een reeks slordige fouten?

16 March 2011 11:30Gewijzigd op 14 November 2020 14:06
Foto EPA
Foto EPA

Dat is een van de vragen die bij de Kamer leven over de mislukte operatie. De helikopterbemanning viel bij de evacuatiepoging in handen van proregeringstroepen en werd na ruim anderhalve week weer vrijgelaten.

Tot dinsdag hadden fracties de tijd om hun vragen over de missie in te dienen bij het kabinet.

D66-Kamerlid Pechtold vroeg zich vorige week al af of de evacuatiepoging „het stempel ”klungelig” of het stempel ”James Bond” moet krijgen.” Waarom bijvoorbeeld moest de te evacueren Nederlander per marinehelikopter bij de stad Sirte worden opgepikt en verliet hij Libië niet met een burgervliegtuig? Was hij wel een gewone ingenieur? Of had hij misschien geheime codes in zijn koffertje? Waarom was er ineens een Zweedse vrouw bij, die ook weg wilde? En waarom is haar identiteit niet bekendgemaakt?

De Kamer is ook benieuwd om welke redenen Libië niet om toestemming voor de evacuatievlucht is gevraagd. En het parlement wil weten in hoeverre speciale procedures zijn gevolgd, of de risico’s zijn onderschat, waarom de helikopter zo licht bewapend was en er geen commando’s bij waren.

In de brief aan de Kamer zal het kabinet ook moeten ingaan op de onderhandelingen over de vrijlating van de gevangengenomen helikopterbemanning. Welke losprijs heeft Libië bijvoorbeeld ontvangen?

En waarom heeft Nederland pas vrijdag –na de vrijlating– de Libische tegoeden bevroren, terwijl de VN daartoe al twee weken eerder hadden opgeroepen? In de tussentijd kon Libië gemakkelijk geld wegsluizen.

Dat het een week moet duren voordat het kabinet de Kamervragen kan beantwoorden, roept bij de fracties ook al vragen op.

Als iets gebrekkig of moeizaam is verlopen, wordt soms de uitdrukking gebruikt ”Vraag niet hoe het is gegaan”. Het kabinet zou dat nu ook graag doen, maar het zal er niet mee wegkomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer