„Begin in groep 1 met Engelse les”
GOUDA – Begin al in groep 1 van de basisschool met Engels. Dat is nodig omdat de resultaten bij dit vak in het reformatorisch voortgezet onderwijs gemiddeld één punt onder het landelijk gemiddelde liggen. „Vroeg Engels is hot.”
Dat pleidooi houdt dr. Johan van Wijk woensdag bij de start als lector Engels op Driestar Hogeschool in Gouda. De tegenvallende resultaten blijven, ondanks diverse acties afgelopen jaren, een probleem. Mede daarom is het lectoraat ingesteld.
Het gaat zich komende twee jaar bezighouden met een onderzoek naar de oorzaken van de achterblijvende resultaten en naar het effect van de tot nu toe genomen maatregelen, het doen van aanbevelingen naar aanleiding van wetenschappelijke studies over het leren van een vreemde taal, en het opzetten van proefprojecten op scholen.
Van Wijk constateert dat de resultaten bij Engels „met name” op vmbo-scholen lijken te verbeteren. Vooralsnog schrijft hij dit succes toe aan „de kwaliteit van de docenten daar.” Hij pleit er voor dat leraren enthousiasme voor hun vak uitstralen. „Wanneer je als docent gelooft dat je leerlingen goede resultaten kunnen halen, is er goede kans dat ze dat ook doen.”
Ook de ouders spelen volgens de lector een belangrijke rol bij de prestaties van hun kinderen. „Een negatieve houding heeft zonder enige twijfel invloed op die van de kinderen. Ik geloof dat er op dit vlak veel winst valt te behalen. Als de ouders tenminste de tijd nog hebben in onze gezinnen om er aandacht aan te besteden.”
Volgens Van Wijk wordt Engels op school te veel gezien als een vak net als alle andere vakken. „Bovendien blijkt dat veel leerlingen met een hoge verwachting voor Engels het voortgezet onderwijs instromen, terwijl de motivatie voor het vak na een jaar drastisch gedaald is.”
Daarom moeten de scholen, volgens de Goudse lector, ook kritisch naar zichzelf kijken. Hij pleit voor een aantrekkelijk lokaal, evenwichtig verdeelde aandacht voor idioom, grammatica, lees- en luistervaardigheid, Engels als voertaal tijdens de les, en het beter inzetten van Engelstalige magazines als Scope en Schoolyard.
Wat het basisonderwijs betreft, ziet Van Wijk kansen om vroeg met Engels te beginnen. „Geef jonge kinderen een uurtje Engels per week, maar wel op een speelse manier: elkaar begroeten in het Engels, Engelse liedjes zingen, de gymles in het Engels. Van alle kanten wordt aangedragen dat Engels aanleren vanaf groep 1 een goede zaak is.”