Kerk & religie

Maleisië houdt 30.000 Bijbels vast

KUALA LUMPUR – De christelijke gemeenschap in Maleisië is „zeer teleurgesteld” omdat de autoriteiten 30.000 geïmporteerde Bijbels vasthouden. De reden: er komen woorden in voor die ook in de Koran staan.

Kerkredactie
15 March 2011 09:14Gewijzigd op 14 November 2020 14:05
Foto EPA
Foto EPA

Dat meldde de Amerikaanse nieuwsdienst Compass Direct maandag.

De Bijbels, die het Nieuwe Testament, de Psalmen en Spreuken in het Maleis bevatten, worden sinds januari vastgehouden in de haven van de stad Kuching. De boeken waren vanuit Indonesië geïmporteerd door de lokale afdeling van Gideons International.

Op 12 januari deelden de autoriteiten een medewerker van de importeur mee dat de Bijbels niet verspreid mochten worden, omdat „er woorden in voorkomen die ook in de Koran staan.” In het overwegend islamitische Maleisië woedt al jarenlang een strijd over het gebruik van de naam ”Allah” door christenen. De nationale islamitische raad bepaalde in 2008 dat alleen moslims de godsnaam ”Allah” mogen gebruiken.

Vorige week deed dezelfde medewerker navraag naar de status van de Bijbels. Hij kreeg als antwoord dat de autoriteiten nog geen instructies hadden ontvangen wat er met de boeken moest gebeuren.

Dit is niet de eerste keer dat de Maleisische overheid de import van Bijbels belemmert. In maart 2009 werden 5100 Groot Nieuws Bijbels in beslag genomen die geïmporteerd waren door het Maleisisch Bijbelgenootschap. Ook vóór 2009 heeft de overheid diverse keren partijen Bijbels vastgehouden. Christenen konden die toen met veel moeite weer loskrijgen.

Christenen zijn boos over de actie. „We zijn de herhaalde inbeslagneming van Bijbels in onze nationale taal door de overheid zat”, aldus bisschop Ng Moon Hing, voorzitter van de Christelijke Federatie van Maleisië.

De plaatsvervangend gouverneur van de staat Sarawak, dr. George Chan, heeft gezegd dat de lokale overheid welwillend is om de Bijbels lokaal te laten drukken. Hishammuddin Hussein, minister van Binnenlandse Zaken van Maleisië, zei maandag dat „de kwestie vriendschappelijk wordt opgelost”, zonder nadere details te geven.

De minister heeft herhaaldelijk gezegd dat de Bijbels worden vastgehouden zolang een rechtszaak tegen de rooms-katholieke krant The Herald over het gebruik van het woord ”Allah” nog loopt. Op 31 december 2009 stond een rechtbank de krant het gebruik van de Maleisische godsnaam toe. Het ministerie van Binnenlandse Zaken ging in hoger beroep, maar het is nog steeds niet bekend wanneer dat dient.

Van de 28 miljoen Maleisiërs is ruim 9 procent christen. De meesten van hen zijn afkomstig uit inheemse Maleissprekende bevolkingsgroepen in de staten Sabah en Sarawak op het eiland Borneo.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer