Politiek

Hengelen

Nadat vorige week de definitieve uitslag van de Statenverkiezingen binnenrolde, kon het grote rekenen beginnen. Van de 75 beschikbare zetels in de Eerste Kamer ligt voor 69 stuks de bestemming al wel vast. Door reststemmen uit te ruilen, hopen partijen mee te dingen naar de overige 6.

14 March 2011 12:00Gewijzigd op 14 November 2020 14:04
Kalsbeek. Foto ANP
Kalsbeek. Foto ANP

Zo ook ChristenUnie en SGP. Is de eerste partij goed voor 2,3 zetels in de Senaat, de SGP sleepte er op eigen kracht 1,46 binnen. Doordat er ook nog stemmen binnenkwamen (goed voor 0,22 senaatszetel) op de CU/SGP-lijstverbinding in Noord-Holland, kunnen de partijen samen met gemak 1 restzetel binnenhalen.

Grote vraag is echter wie van de twee die dan moet krijgen. Beide partijen zullen hem claimen. De SGP omdat ze er feitelijk dichter bij was dan de CU. De CU omdat de lijstverbinding in Noord-Holland wél een CU-Statenlid opleverde, terwijl de SGP buiten de boot viel.

Vanuit beide kampen werd de afgelopen dagen al flink gehengeld naar de restzetel. „Samenwerking SGP-CU bij 1e Kamer-verkiezing leverde in 2007 een 2e SGP-zetel op. Nu kan die tot een 3e CU-zetel leiden. Hoopgevend”, twitterde directeur Gert Jan Segers van het wetenschappelijk bureau van de CU.

Een reactie van SGP-zijde liet niet lang op zich wachten. „SGP heeft CU aan drie extra statenzetels geholpen; CU kan bij EK-verkiezingen iets moois terugdoen”, twitterde directeur Jan Schippers van het Wetenschappelijk Instituut voor de SGP.

De politiek pikante onderhandelingen –een tweede SGP-zetel kan de regeringscoalitie waarschijnlijk aan een meerderheid helpen in de Senaat– worden deze week gestart. Het gratis treinblaadje Spits speculeerde vanmorgen alvast op een slechte afloop en meldde dat de SGP „door een conflict tussen die partij en de ChristenUnie” waarschijnlijk op het CDA zal stemmen.

MtB


Tetteren

Sommige politici slagen erin blijvende aandacht te wekken voor een idee, al verlaten ze zelf het toneel. Zo’n politica is PvdA’er Van Dijken. Niemand die haar nog kent in Den Haag, maar een gezelschap van Kamerleden, hulpverleners en juristen kwam vorige week wel meer dan twee uur bijeen om te praten over haar voorstel: de prikpil, oftewel de verplichte anticonceptie voor aantoonbaar opvoedingsonbekwame ouders.

Namens de PvdA-fractie voerde Kamerlid Dijssel- bloem het woord. Eigenlijk is dat iets te veel gezegd ge- zien zijn summiere spreektijd. Slechts twee keer, opgeteld nog geen minuut, mengde Dijsselbloem zich in de dis- cussie voor een korte, neutra- le vraag. Daarmee wekte hij de indruk Van Dijkens erfenis vooral te zien als een last.

Deze karige inbreng werd echter ruimschoots gecompenseerd door het betoog van oud-staatssecretaris en oud-PvdA-Kamerlid Ella Kalsbeek, tegenwoordig bestuurder van een Amsterdamse jeugdzorginstelling. Kalsbeek is een warm pleitbezorgster van de prikpil en stak dat niet onder stoelen of banken. Wie niet beter wist, zou denken dat niet Van Dijken maar zij de bedenker van het idee was.

De Haagse gewoonte om pas te spreken als de voorzitter daartoe uitnodigt, was Kalsbeek duidelijk verleerd. Toen zij een vraag ging beantwoorden die niet voor haar was bestemd, greep gespreksvoorzitter Smeets, ook al PvdA, dus daadkrachtig in: de geluidsinstallatie ging uit.

Ook later maakte Kalsbeek duidelijk van de Haagse mores te zijn vervreemd. Toen Smeets voorstelde even te onderbreken voor een schel rinkelende Kamerbel verzuchtte Kalsbeek: „In mijn tijd tetterden we daar nog gewoon doorheen.”

JG


Gruwen

Het is de jongerenorganisatie van de VVD, de JOVD, niet ontgaan dat premier Rutte, ooit JOVD-voorzitter, van tijd tot tijd vriendelijke woorden spreekt over de SGP. Die vriendelijkheid heeft natuurlijk alles te maken met de stille steun die de SGP geeft aan de coalitie. En mogelijk krijgt de partij in de Senaat zelfs een doorslaggevende stem bij omstreden wetsvoorstellen.

De JOVD-jongeren gruwen hier blijkbaar van. Ze vrezen dat de liberale stokpaardjes, zoals een vrije abortus, het euthanasiebeleid en het softdrugsbeleid, het moeten ontgelden.

De liberale jongeren hadden tot nu toe geen uitlaatklep gevonden om hun standpunt te ventileren. Tot vandaag. Ze hebben ontdekt dat oud-minister en oud-VVD-Kamerlid Korthals mogelijk VVD-partijvoorzitter wordt. En daar zien de jongeren helemaal niets is. Ze vinden dat de nieuwe partijvoorzitter „een scherp profiel” nodig heeft om tegenwicht te bieden tegen het kabinet. „Wat gaat de SGP in ruil voor de steun vragen?” zo vraagt JOVD-voorzitter Martijn Jonk zich openlijk af in het Algemeen Dagblad.

Maar wat Korthals zelf vindt, is nog niet eens duidelijk. Het principe dat niemand onverhoord wordt veroordeeld, moeten de liberale jongeren zich blijkbaar nog eigen maken.

GV


Uitspraak van de week

„Ben in de Kamer. Alles doet het weer. Gerucht gaat hier dat de PVV gisteravond een oefening ‘stekker eruit trekken’ hield.”

ChristenUniefractievoorzitter Rouvoet blikt terug op de stroomstoring die vorige week dinsdagavond het centrum van Den Haag en ook het Kamergebouw trof.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer