Presidentsverkiezingen VS komen traag op gang
WASHINGTON (ANP) – De Amerikaanse presidentsverkiezingen komen dit jaar traag op gang. Waren in 2007 rond deze tijd de meeste kandidaten bekend, nu heeft nog geen enkele Republikein zich formeel kandidaat gesteld om president Barack Obama in 2012 uit te dagen.
Onlangs kondigden de vroegere voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Newt Gingrich en Buddy Roemer, een voormalige gouverneur van Louisiana, aan dat ze een campagne ‘onderzoeken’. Na zo’n onderzoek en de bijbehorende fondsenwerving volgt vaak een kandidaatstelling.
De verkiezingscyclus begint officieel pas in het voorjaar van 2012 met traditioneel als eerste de voorverkiezingen in Iowa en daarna New Hampshire. De kandidaten zijn rond die tijd vaak al bekend. Presidentskandidaten besteden soms jaren aan het voorbereiden van een campagne en het werven van geldschieters.
Mogelijke Republikeinse kandidaten die vaak worden genoemd, zijn Sarah Palin, de vicepresidentskandidaat van 2008, Mitt Romney, voormalig gouverneur van de staat Massachussets, oud-gouverneur Tim Pawlenty van Minnesota, de voormalige Amerikaans ambassadeur in China Jon Huntsman en de huidige gouverneur van Mississippi, Haley Barbour.
Ook Mike Huckabee, oud-gouverneur van Arkansas, en tweede tijdens de voorverkiezingen van 2008, stapt mogelijk in de race. Huckabee promoot de afgelopen maanden zijn diverse boeken (de laatste getiteld A Simple Government) en doet dat vooral in de staten waar de eerste voorverkiezingen worden gehouden. Verder vallen de namen van zakenman Donald Trump en Rick Santorum, oud-senator van de staat Pennsylvania. Mogelijke kandidaten als Romney en Palin bezochten de afgelopen maanden onder meer Iowa en New Hampshire om de kiezers warm te maken voor hun standpunten.
De Republikeinen nomineerden tot 2008 vooral politici die hun sporen binnen de partij reeds hadden verdiend, zoals John McCain in 2008 en George W. Bush in 2000.
In 2012 is het mogelijk een nieuw gezicht, onder invloed van de Tea Party. Die droeg ertoe bij dat bij de Congresverkiezingen in november diverse Republikeinen van hun post werden verdreven. Het conservatieve geluid van de Tea Party klinkt nu duidelijker door binnen de Republikeinse partij. Kandidaten als Gingrich, met veel ervaring in de politiek, krijgen mogelijk last van hun banden met de gevestigde orde, waartegen de Tea Party zich juist verzet.