„Oudercontact met school verplicht stellen”
ROTTERDAM (ANP) – De betrokkenheid van ouders bij hun kind op de basisschool moet verplicht worden gesteld. In een contract tussen ouders en school moet worden vastgelegd dat zij op zijn minst twee keer per jaar naar het zogeheten tienminutengesprek komen. Wie dat niet doet moet een boete van 100 euro krijgen.
Dat stelt PvdA-raadslid Peter van Heemst naar aanleiding van een openbare discussie in de Centrale Bibliotheek over het Rotterdamse onderwijsbeleid. Een van de lessen uit dat debat is voor hem het vergroten van de ouderbetrokkenheid bij hun kinderen op school. „Die is essentieel voor de toekomst van het kind.”
Van Heemst constateert dat veel ouders gelukkig wel op school komen en dat scholen ouders daarin stimuleren. „In een contract tussen de ouders en de school kun je vastleggen dat ouders minimaal twee keer per jaar moeten komen. Wanneer ze dat niet doen moet je een sanctie kunnen opleggen. Als dat niet mogelijk is, moeten we de minister vragen om dat bij wet te regelen”, aldus Van Heemst. In Rotterdam werken weliswaar enkele scholen in het lager- en het voortgezet onderwijs al met oudercontracten, maar daar hangt geen sanctie aan.
Hoewel andere aanwezige politici wel voelen voor meer ouderbetrokkenheid, zagen VVD en CDA niet direct iets in het verplicht stellen en eventueel beboeten. CDA-fractievoorzitter Wubbo Tempel zei dat zoiets helemaal niet mogelijk is, al voelt Tempel wel iets voor een contract tussen ouders en school. Zo ook zijn partijgenoot en Tweede Kamerlid Jack Biskop: „Boetes opleggen moet je niet willen.”
VVD-raadslid Deborah Middelman vindt dat sancties geen zin hebben. „Een goeie leraar kan ouders echt wel over de streep trekken om naar school te komen.”