Ellen over wasmachines
De wasmachine is kapot. In twee weken tijd kwamen twee gloednieuwe shirts vol gaten uit de trommel. Ook strooit hij steeds kwistiger met roestbruine plekken, maakt hij dansjes over de hele zolder en vergeet hij soms te spoelen. Met zijn vertederende ouderdom kan hij veel potjes breken, maar nu z’n aandacht overduidelijk niet meer bij het wassen ligt, houdt het op.
Een digitale zoektocht naar een geschikte nieuwe loopt uit op reacties lezen op fora, leuk maar onvruchtbaar.
Veel mensen zijn woest in de overtreffende trap, omdat hun nieuwe wasmachine rammelt en lekt en de bezorgers stom zijn en de service niks. Ene Ananasbloesem probeert de gemoederen dapper te bedaren. „Er zijn belangrijkere zaken in het leven dan het leed naar aanleiding van een wasmachine. Relativeer.”
De meest betrokken recensies zijn van mensen met een Miele (er zijn geen betere), de Apple van de witgoedmarkt die kreukloos op elk nummer 1-wasmachinelijstje prijkt. Net zoals Applebezitters zijn Miele-eigenaren extreem loyaal en accepteren zij eventuele technische tekortkomingen zonder morren – want het is per slot van rekening wel een Miele. Ene Wuzo is zó in zijn sas met zijn W1712 dat hij er een gedicht aan wijdt: „Met liefde wassen zij blij/ In hun verbouwde boerderij.”
Ik zie het voor me.
Toch levert dit gelees mij weinig structurele informatie op en daarom bel ik een witgoedhandel in de buurt. „Hebt u die en die machine?” vraag ik. „Nee”, zegt een lage stem. „Maar waarom wil je eigenlijk die en die? Omdat-ie in de Consumentengids staat zeker. Ja. Nou, weet je, als jij nu zegt die en die, dan zeg ik: koop dán die en die. Heb je voor een mooie prijs een heel goed machientje. Nooit klachten. Goeie schoonwasser ook.”
Ik bedank de man hartelijk en besluit nog even snel een bezoek te brengen aan een andere witgoedhandel.
Daar demonstreert de verkoper een schoonwasser die, hoewel het geen Miele is en ook niet is getest door de Consumentengids, direct mijn sympathie wint. Net als het ouwetje doet deze machine óók dansjes – maar dan vanbinnen, samen met de was, zonder te stuiteren.
Het geheim: een motor zonder borstels en snaar, die de trommel fluisterstil laat draaien en hem tussendoor allerlei swingende schoonwasbewegingen laat maken. „Kijk, dit. Heet stepping. Kan alleen deze”, zegt de verkoper. Kleurig handdoekengehops.
Het spijt mij voor Miele en ook voor de Consumentenbond. Er zijn vast zat betere. Deze wordt het.