Gezondheid

Röntgenfoto van gebit / visoliecapsules / ovulatiepijn

Het maken van röntgenfoto’s van het gebit, één keer per twee jaar, is verantwoord, zo stelde u onlangs in deze rubriek. Geldt dit ook voor kinderen, ook in de frequentie van één keer per jaar?

12 March 2011 06:09Gewijzigd op 14 November 2020 14:03

Röntgenfoto’s van het gebit worden meestal gemaakt voor het vaststellen van tandbederf tussen de kiezen. Bij een goed onderhouden blijvend gebit is bij de doorsneepatiënt na onderzoek met spiegel en sonde het maken van foto’s met een zo laag mogelijke stralingsdosis gemiddeld één keer per twee jaar alleszins acceptabel.

De Nederlandse Vereniging voor Kindertandheelkunde heeft voor het maken van foto’s bij kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar richtlijnen opgesteld. Veel hangt af van het (risico op) tandbederf bij uw kinderen.

Een hoog risico kan een reden zijn voor het jaarlijks maken van een foto. Bij een normaal risico lijkt mij voor kinderen in de leeftijd van 4 tot met 10 jaar de frequentie van één keer per twee jaar voldoende.

A. van Horsssen, tandarts


Ik gebruik sinds oktober één visoliecapsule per dag. De kleur van mijn ontlasting is nu heel lichtbruin geworden. Daarom slik ik de capsules nog maar drie keer per week. Ik voel me ook misselijk na het innemen. Zeven jaar geleden is mijn galblaas verwijderd. Functioneert mijn lever minder goed?

Inderdaad is het heel goed mogelijk dat de ontlasting verandert ten gevolge van het gebruik van visoliecapsules. Door de omega 3-vetzuren in de capsules kan er gemakkelijk dunnere ontlasting en eventueel diarree ontstaan.

Dit heeft niets te maken met het functioneren van de lever. Ook het feit dat de galblaas verwijderd is, speelt geen rol. Het misselijke gevoel komt ook door de vettige substantie in de capsules. Misschien helpt het als u de capsules tijdens een lichte maaltijd inneemt.

Dr. D. J. Bac, maag-darm-leverarts


Al tijden heb ik last van een zeer pijnlijke ovulatie. Drie dagen heb ik lage rugpijn en druk in mijn lendenen. Soms durf ik amper te zitten. Is dit normaal?

Ovulatiepijn of middenpijn komt veel voor. In het midden van de cyclus is er normaliter een eisprong. De pijn kan links of rechts in de onderbuik optreden en duurt meestal een halve dag.

Meestal wordt het ‘openspringen’ van de eierstok, waardoor het eitje vrijkomt, als oorzaak gezien, ook wel de productie van prostacyclinen, stoffen die krampen in baarmoeder en eileiders geven.

In het algemeen kan de pijn geen kwaad. Het pijnlijke gevoel gaat snel weer over. De pijn kan erg lijken op andere aandoeningen, zoals een blindedarmontsteking. Soms is behandeling nodig. Een mogelijkheid is de pil. Die voorkomt een eisprong.

Een andere optie zijn pijnstillers zoals aleve, diclofenac en ibuprofen. Deze remmen de productie van prostacyclinen. Raadpleeg bij twijfel uw huisarts om eventuele zeldzame stoornissen uit te sluiten.

J. A. Spaan, huisarts

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer