Martin kookt Deense kwark
Vraag me niet waarom het zo heet. Geen flauw idee. Deense kwark, een toetje uit het verzorgingstehuis waar ik als leerling-kok werkte. Dat is al wel een poosje geleden (jaren 80 vorige eeuw), maar als ik erover nadenk voel ik nog de blijde dankbaarheid van de oudjes wanneer ik hun de warme maaltijd bezorgde. Behalve die dankbaarheid herinner ik me ook nog wat anders. Dat bezorgen ging via een zogenaamde doorgeefkast. Kent u die?
Kastje open, eten erin, kastje dicht. Hier erin, daar eruit.
De warme maaltijd was voor veel bewoners duidelijk het hoogtepunt van de dag. De meesten zaten zo tegen twaalven verwachtingsvol naar hún zijde van dat doorgeefkastje te kijken. Zoals ik op oudjaarsavond naar de klok kijk: drie, twee, één, ja! Zodra zij mijn klik hoorden was ook direct hún klik daar. Geloof maar dat dat spannend was. Ik ben me er meerdere keren echt helemaal uhm… naar geschrokken. En als dit niet in de krant kwam zou ik een andere term hebben gebruikt, één die beter past bij de schrik van toen.
Soms werd mijn klik niet met hún klik beantwoord, maar zag ik in het kastje al een stel grijpgrage onderarmen. Of een hoofd. Echt, mensen, als u wordt verzorgd in een huis met van die kastjes: doe dat maar liever niet!
Maar goed, het eten werd dus gewaardeerd en zeker het toetje vond doorgaans gretig aftrek. Wat er ook aan eten terugkwam, het dessertschaaltje was leeg. Vaak zichtbaar schoongelikt. Ouwe snoeperds, zeiden we dan liefdevol, maar buiten gehoorafstand.
Favoriet was de Deense kwark. Een lekker romig kwarktoetje met appel en kaneel. Kaneel dus. Dat is geen nootmuskaat! Ik heb de gewoonte (overgenomen van mijn moeder) om, voordat ik kaneel of nootmuskaat gebruik, aan het potje te ruiken. Of ik wel het juiste luchtje heb. Want als je die twee per abuis verwisselt, dan schrik je je ook helemaal naar. Of zoiets.
Ingrediënten (6 personen):
-4 appels
-200 ml slagroom
-75 g witte basterdsuiker
-500 g kwark (naturel)
-9 lange vingers
-kaneel
Bereiding:
Schil de appels en snijd deze in blokjes. Smoor ze met iets water tot een appelcompote (niet tot moes). Klop de slagroom met de suiker stijf. Roer de kwark los en meng de slagroom erdoorheen. Verdeel de nog warme appel over de dessertschaaltjes en druk de gehalveerde lange vingers in de nog warme appel. Bestuif met wat kaneel. Verdeel het kwarkmengsel over de appel en zet de schaaltjes in de koelkast. Na minimaal 4 uur serveren met wat kaneel.
Reageren aan scribent? martin@refdag.nl