Kerk & religie

Gereformeerde Bond belegt conferentie over kerk in de stad

WOERDEN – De gereformeerde traditie is een bron van revitalisering van de kerk in de stad. Die conclusie trok ds. B. J. van der Graaf, predikant van de Jeruzalemkerk in Amsterdam, vrijdag tijdens een werkconferentie voor predikanten uit grote steden.

Van een medewerker
11 March 2011 21:55Gewijzigd op 14 November 2020 14:03
Pionierskerk in IJburg in Amsterdam. Foto RD, Anton Dommerholt
Pionierskerk in IJburg in Amsterdam. Foto RD, Anton Dommerholt

De bijeenkomst in Woerden, belegd door de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland, ging over de doorstart van kerkelijke gemeenten in de stad.

De Jeruzalemkerkgemeente maakt deel uit van ”Amsterdam in beweging voor Jezus Christus”, een partnerschap van kerken uit de gereformeerde gezindte. Ds. Van der Graaf zei dat de vijftien deelnemende kerken allemaal een vorm van revitalisering hebben doorgemaakt, hetzij dat er een nieuwe gemeente is ontstaan of dat de gemeente is veranderd is.

De Jeruzalemkerk is volgens de predikant een jonge en missionaire gemeente, waarvan de leden voor het grootste deel niet in Amsterdam zijn opgegroeid, maar zich er vanwege studie of werk gevestigd hebben. De gemeente concentreert zich op de kern en gaat ontspannen om met de vormen, aldus ds. Van der Graaf.

Als voorbeeld noemde hij de liedcultuur. De gemeente zingt zowel de traditionele psalmen als de Psalmen van Nu, Opwekkingsliederen en Taizéliederen. De gemeente staat voor de kinderdoop, maar het gebeurt ook dat trouw meelevende ouders vragen om een zegen voor hun kind in plaats van om de doop. Aan het heilig avondmaal nemen wel eens (nog) niet-belijdende leden deel. „We werpen dan vooraf geen belemmeringen op, maar hebben wel als doel dat de deelnemers belijdenis van het geloof doen.”

Ds. Van der Graaf vond vroeger dat een voorganger niet te veel op de voorgrond moet treden, maar als leider van deze missionaire gemeente gaat dat anders. „Ik ben het gezicht van de gemeente en ik ben zichtbaar op internet. Ik druk duidelijker dan vroeger een stempel op de koers van de gemeente. Dat is wat de gemeente ook wil en ik voel me er goed bij.”

De predikant zei zich „gereformeerder dan ooit” te voelen. In de prediking zijn traditionele thema’s zoals het verbond wat op de achtergrond geraakt, maar onderwerpen zoals bevinding en toepassing hebben juist aan belang gewonnen. „Jonge mensen zoeken naar geloof dat betekenis heeft voor het leven en dat het hart vervult.”

Ook missionair gemeente-zijn en discipelschap zijn nieuwe thema’s, aldus ds. De Graaf. „Zoals Jezus in Mattheüs 28 zegt, gaat het om het leven in gehoorzaamheid aan Christus en om het winnen van discipelen.”

Hij vindt het opvallend dat voor veel kerkgangers van de Jeruzalemkerk de evangeliën meer aanspreken dan de brieven van Paulus. Vooral de Bergrede heeft veel aantrekkingskracht.

Ds. N. de Jong, missionair predikant in Rotterdam, hield een lezing over concurrentie. Hij vindt dat verschillende geloofsgemeenschappen met orthodox-christelijke opvattingen die in woord en daad naar buiten gericht zijn, naast elkaar kunnen bestaan. Maar daar zijn wel voorwaarden aan verbonden. „Het maken van keuzes voorkomt onderlinge concurrentie. Concurrentie zou sowieso niet mogen binnen een gemeente of tussen gemeenten. Als er concurrentie is, is dat een teken dat er iets fout gaat.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer