Buitenland

Proces tegen Charles Taylor afgerond

LEIDSCHENDAM (ANP) – Het Speciaal Hof voor Sierra Leone (SCSL) heeft vrijdagmiddag in Leidschendam het proces tegen ex-president CharlesTaylor (63) van Liberia op verdenking van oorlogsmisdaden afgerond. Het is de eerste keer dat een internationaal hof de berechting van een voormalig staatshoofd afrondt.

11 March 2011 14:18Gewijzigd op 14 November 2020 14:03
Charles Taylor. Foto ANP
Charles Taylor. Foto ANP

De uitspraak wordt in de zomer of in de herfst verwacht. De drie rechters uit Noord-Ierland, Uganda en Samoa moeten een enorme hoeveelheid bewijsmateriaal bespreken, dat sinds het begin van het jarenlange proces in juni 2007 is gepresenteerd. Er zijn 115 getuigen gehoord en meer dan duizend bewijsstukken zoals documenten en foto’s ingebracht.

SCSL-hoofdaanklaagster Brenda Hollis acht bewezen dat Taylor, die van 1997 tot 2003 president van het West-Afrikaanse Liberia was, medeplichtig was aan oorlogsmisdaden in buurland Sierra Leone. Taylor zegt onschuldig te zijn en spreekt van een politiek proces.

Taylors advocaat Courtenay Griffiths bood op de laatste zittingsdag excuses aan voor het feit dat hij in februari boos wegliep uit de rechtszaal. Voor voorzittend rechter Teresa Doherty is de zaak daarmee afgedaan.

Het Taylorproces wordt afgerond precies vijf jaar na de dood van Slobodan Milosevic. De ex-president van Joegoslavië werd op 11 maart 2006 dood aangetroffen in zijn VN-cel in Scheveningen. Zijn marathonproces voor het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag wegens onder meer de genocide van Srebrenica was toen zijn vijfde jaar ingegaan. ‘Slobo’ werd in 1999 als eerste zittend staatshoofd aangeklaagd door een internationaal hof.

Het eveneens in Den Haag gevestigde Internationaal Strafhof heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen president Omar al-Bashir van Sudan wegens onder meer genocide in Darfur. Het staatshoofd van het grootste land van Afrika is voortvluchtig.

Staatshoofden genoten eeuwenlang volledige immuniteit voor strafvervolging, mede gebaseerd op de gedachte dat God hen op hun plaats als leider van hun volk heeft gezet. Onder de indruk van de Holocaust maakte de Algemene Vergadering van de VN daar na de Tweede Wereldoorlog een uitzondering op die immuniteit voor de zwaarste internationale misdrijven zoals volkenmoord. Met de daadwerkelijke berechting van politieke leiders voor internationale hoven werd pas na de Koude Oorlog een begin gemaakt met de oprichting van het Joegoslavië-Tribunaal in 1993.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer