Buitenland

Koptische leider: Egypte stort in

CAÏRO – „Egypte stort in.” Dat hield de zeer vermogende kopt Nagieb Sawiris donderdag koptische demonstranten in Caïro voor.

Jielis van Baalen
11 March 2011 11:45Gewijzigd op 14 November 2020 14:03
Koptisch christen. Foto EPA
Koptisch christen. Foto EPA

Voor het gebouw van de Egyptische staatsradio en -televisie in de hoofdstad protesteren kopten al twee dagen tegen het geweld en de vernieling van hun kerken. Sawiris smeekte de demonstranten gisteren naar huis te gaan en weer aan het werk te gaan. „Alleen daarmee helpen jullie dit land vooruit.”

Intussen is de situatie in Egypte zorgwekkend. Het geweld tussen kopten, moslims en criminelen die de straten onveilig maken, vormt een groot probleem voor het gezag en de geloofwaardigheid van de Egyptische regering en het leger.

De nieuwe Egyptische regering waarschuwde woensdag zelfs voor een „contrarevolutie”, na een reeks gewelddadige politieke en religieuze conflicten. Die zijn volgens de regering te wijten aan aanhangers van het voormalige regime. De regering bevestigde nog eens nadrukkelijk dat ze „volledig is toegewijd aan de belangen van het volk en de uitvoering van de doelstellingen van de revolutie. De regering zal met kracht optreden tegen pogingen tot een contrarevolutie,” aldus persbureau MENA.

Dinsdagavond werden er 13 mensen gedood en raakten 140 anderen gewond bij confrontaties tussen moslims en christenen in verschillende wijken van Caïro. De botsingen duurden tot woensdagmorgen vroeg.

In de nacht van dinsdag op woensdag blokkeerden demonstranten de vitale Autostrad Road bij de City of the Dead. Dat wekte de woede op van bewoners van de wijk Sayyeda Aisha, die daarop de straat opgingen. Een inwoner van de wijk zei dat hun werd verteld dat protesterende kopten een kleine moskee in brand hadden gestoken en op weg waren naar de beroemde Sayeda Aishamoskee. De demonstranten zouden het beroemde gebedshuis in brand willen steken nadat moslims een kleine kerk hadden vernield. Het leger moest eraan te pas komen om de partijen uiteen te jagen.

Koptische bewoners beschuldigden „salafistische groepen en schurken” van het organiseren van de aanvallen op koptische kerken. Het salafisme is een strikte interpretatie van de islam, maar niet noodzakelijkerwijs gewelddadig.

Vader Samaan, priester van de Samaan El-Kharrazkerk in Mokattam, zei echter dat het niet om een confrontatie tussen moslims en christenen ging. „De aanval was duidelijk georganiseerd en de aanvallers gebruikten geweren. Onze moslimburen hebben geen wapens in zulke grote hoeveelheden.”

In het epicentrum van de protesten tegen de regering werden de daar bivakkerende demonstranten in de nacht van woensdag op donderdag overvallen door mannen die waren gewapend met messen en machetes. Ze vielen betogers aan vernielden hun tenten, die er sinds 25 januari stonden. Het leger had de demonstranten eerder gesommeerd om uiterlijk woensdagavond hun kampement te ontmantelen.

Ook hier werd het gebruik van grof geweld toegeschreven aan de aanhangers van het regime van president Mubarak. Het geweld kon de kop op steken vanwege het vacuüm dat ontstond doordat de politie geheel uit de straten verdween tijdens de protesten in januari. Die betogingen leidden tot het aftreden van Mubarak.

De mensenrechtenorganisatie Amnesty International veroordeelde het door het leger gebruikte geweld tegen de demonstranten fel. „Het is absoluut onaanvaardbaar dat het leger actief deelneemt aan het gewelddadig breken van de vreedzame protesten”, zei de in Londen gevestigde adjunct- directeur voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika, Hassiba Hadj Sahraui. „De Opperste Militaire Raad heeft de plicht om het recht op vreedzaam protest te handhaven.”

De moslimbroederschap, de grootste Egyptische oppositiebeweging, legt de schuld van het oplaaiende geweld bij aanhangers van het regime van oud-president Hosni Mubarak. „Deze mensen huldigen het principe ”verdeel en heers.””

Inmiddels heeft de koptische paus Schenuda III vanuit Amerika, waar hij vanwege gezondheidsproblemen verblijft, de kopten in zijn land opgeroepen zich niet te laten verleiden tot vergelding. Volgens Shenuda is het beter als iedereen weer aan het werk gaat, zodat de rust snel kan terugkeren.

Inmiddels heeft het Egyptische leger strenge veiligheidsmaatregelen getroffen rond koptische kerken in 6 October City, ten zuidwesten van Caïro. De bescherming volgt na de koptische protesten bij het gebouw van de staatstelevisie.

Activisten en politieke partijen hadden voor vandaag een ”1 miljoenmensenmars” aangekondigd vanaf het Tahrirplein naar het dorp Sol, waar vorige week een koptische kerk afbrandde.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer