Cultuur & boeken

Aanzet tot dialoog met ‘geheime gelovigen’

Geheime gelovigen komen de laatste jaren vaak in het nieuws. We maken ons grote zorgen, met name over de positie van christenen in de wereld van de islam. We praten en schrijven over hen. Slechts zelden raken we echt met hen in gesprek.

Ds. C. W. Rentier
10 March 2011 07:54Gewijzigd op 14 November 2020 14:01
Foto RD Henk Visscher
Foto RD Henk Visscher

Het boek ”Afzender geheim” is een aanzet tot de dialoog, vanuit de missie van Open Doors om christenen te steunen in landen waar ze vervolgd worden.

Met de titel in het achterhoofd verwacht je vooral te lezen wat geheime gelovigen Nederlandse christenen te zeggen hebben. Er komen echter meer Nederlandse christenen aan het woord dan christenen die vanuit hun benarde positie schrijven. De 10 korte brieven worden door 21 bekende Nederlandse christenen beantwoord. De meeste brieven komen van mensen die hun geloofsovertuiging niet geheimgehouden hebben, wat hun duur kwam te staan. De Nederlandse christenen die antwoorden, zijn zich ervan bewust dat zij, hoewel zij hier fysiek niets te vrezen hebben, veel te vaak stilletjes met de stroom van een godloze cultuur meedrijven en er zelf voor kiezen om ‘geheim’ te blijven. Een enkeling waagt het om te zeggen dat hij of zij onder bedreiging van de dood toch zeker voor Jezus zou kiezen, maar de meeste respondenten zijn voorzichtiger. Wie kan op veilige afstand zoiets van tevoren zeggen?

Het is jammer dat er niet gekozen is voor een dieper gaande briefwisseling waarin een geheime gelovige en een Nederlandse christen werkelijk met elkaar in gesprek raken. Dat we als christenen van oost en west meer met elkaar verbonden raken, is namelijk broodnodig. Tal van christenen gaan voor toeristisch bezoek, een studiereis of een zakenreis naar landen waar christenen het buitengewoon moeilijk hebben, maar gaan bij die reizen volstrekt aan hun broeders en zusters voorbij. In eigen land vinden velen het ook een prima oplossing wanneer migrantenchristenen hun eigen kerken hebben en niet bij hen in de bank schuiven. Waar is de eenheid van het lichaam van Christus over de grenzen van talen en culturen heen?

Deel van de reden waarom veel christenen in moslimlanden doelwit van geweld zijn, is dat radicale moslims hen als het verlengstuk zien van het Westen, dat in hun ogen de islam bedreigt met politieke en militaire interventies. Waar ze in militair opzicht niet van de westerse troepen en economie kunnen winnen, treffen ze het Westen door weerloze christelijke minderheden in eigen land aan te vallen. Wanneer we daar vooral met politieke instrumenten op reageren, voelen moslims zich bevestigd in de gedachte dat het ook bij het christendom om een politiek-religieus machtsblok gaat (het Westen).

Ik heb niet de illusie dat wanneer christenen van oost en west intensiever met elkaar meeleven, er een einde zal komen aan de onderdrukking van christenen. Altijd weer roept het Evangelie verzet op; een dienaar is immers niet meer dan zijn Meester (Joh. 14:20). Ook in Nederland zijn er tientallen christenen van wie de veiligheid gevaar loopt wanneer ze openlijk van hun geloof getuigen. Wel zou de eenheid van het wereldwijde lichaam van Christus een groot getuigenis zijn in een verdeelde wereldsamenleving.

Laat het boek een aansporing zijn tot eenheid en gebed en laat het een gids zijn bij onze reizen.

Ds. Rentier is werkzaam voor de stichting Evangelie & Moslims.

Afzender geheim. Geheime gelovigen schrijven Nederlandse christenen, Stefan Paas, Ben Tiggelaar en Rein Willems e.a.; uitg. Boekencentrum, Zoeteremeer i.s.m. Open Doors, 2010; ISBN 978 90 239 2565 1; 96 blz.; € 10,- .

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer