Politiek

Hillen zwaar onder vuur om wangedrag Defensie

DEN HAAG (ANP) – Minister Hans Hillen van Defensie kwam woensdag zwaar onder vuur van de Tweede Kamer te liggen na nieuwe onthullingen over wangedrag bij de materieelorganisatie van Defensie (DMO). Hillen wist de gemoederen bij de coalitie van VVD, CDA en gedoogpartij PVV te bedaren. De linkse oppositie denkt echter nog na over een mogelijke motie van wantrouwen.

9 March 2011 19:10Gewijzigd op 14 November 2020 14:01
Hans Hillen. Foto ANP
Hans Hillen. Foto ANP

De Tweede Kamer toonde zich geschokt over een affaire bij de softwareafdeling van de marine in Den Helder en verweet Hillen dat hij dat niet had gemeld toen hij begin februari aan de tand werd gevoeld over de DMO. Maar Hillen wist het zelf niet en kon daar persoonlijk niets aan doen, zei hij tegen een kritische Kamer.

De hoofddirecteur van de DMO en Ton Annink, de hoogste ambtenaar van het departement, wisten van de kwestie maar zeiden niets erover. Dat was „een beoordelingsfout” van de DMO-directeur, vond Hillen. Die had wel actie ondernomen in de affaire, maar had dat niet teruggekoppeld aan Annink.

Het ging bij het marineonderdeel onder meer om zelfverrijking, diefstal, machtsmisbruik en intimidatie. Een medewerker had dit aangekaart bij de leiding van Defensie, maar sindsdien braken zware tijden aan voor de klokkenluider en anderen die zijn aantijgingen hadden bevestigd. Na publicatie daarover in de Volkskrant, die de minister „onaangenaam verraste”, ondernam hij actie. Defensie deed alsnog aangifte tegen leidinggevenden en haalde een andere betrokkene direct van zijn functie.

Het CDA prees de minister om zijn ingreep, maar de oppositie nam het hem kwalijk dat een mediabericht de aanleiding moest zijn. Ze vinden dat Hillen door zijn ambtenaren goed op de hoogte moet worden gehouden, anders kan ook de Tweede Kamer niet meer vertrouwen op informatie die de minister geeft. De minister heeft de DMO-directeur op zijn inschattingsfout aangesproken maar wil verder geen maatregelen. Hij vertrouwt hem en zijn secretaris-generaal volkomen, zei hij.

De PvdA, SP, D66 en GroenLinks bleven erbij dat de minister de Kamer onjuist en onvolledig had ingelicht en eisten excuses van de minister. Die peinsde daar niet over, omdat hij niet vindt dat hij de Kamer verkeerd heeft ingelicht. Hij had een voorbehoud gemaakt in zijn kennis, zei hij. Het gaat volgens hem ook om een incident en niet om een doofpot of structurele misstanden. De oppositie verweet hem daarop de wantoestand kleiner te maken.

De minister heeft de Kamer wel toegezegd dat het onderzoek dat oud-inspecteur-generaal Cees de Veer zal doen naar integriteitsschendingen bij DMO over de hele krijgsmacht wordt getrokken. Het onderzoek moet binnen drie maanden klaar zijn.

Hillen ging niet in op het verzoek van zowel de coalitie als de oppositie om personeel bij wangedrag te ontslaan in plaats van over te plaatsen. Hij wil dat per geval bekijken. Volgens de vakbond ACOM is het de vraag hoe misstanden bewezen worden. Als er een intern onderzoek aan ten grondslag ligt, geeft dat volgens ACOM-voorzitter Jan Kleian zoveel juridische haken en ogen dat de kans groot is dat de rechter het ontslag afwijst.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer