Buitenland

„Taylor kan alleen maar worden vrijgesproken”

LEIDSCHENDAM (ANP) – Er is maar een uitspraak mogelijk in het proces wegens oorlogsmisdaden tegen Charles Taylor. De rechters moeten tot de conclusie komen dat de verdachte niet schuldig is.

9 March 2011 16:57Gewijzigd op 14 November 2020 14:01
Foto EPA
Foto EPA

Dit zei Taylors advocaat Courtenay Griffiths woensdag aan het einde van de eerste zittingsdag van de slotpleidooien van de verdediging. Volgens de Britse advocaat hebben de aanklagers van het Speciaal Hof voor Sierra Leone in het proces dat in juni 2007 begon, geen overtuigend bewijs geleverd van de schuld van de ex-president van Liberia.

Taylor heeft vanaf het begin van de rechtszaak volgehouden onschuldig te zijn.

De verdediging betoogde woensdag dat er sprake is van een politiek proces. Taylor zou zijn aangeklaagd omdat hij zich niet voor het karretje van de Amerikaanse en Britse belangen in West-Afrika laat spannen. Voorzittend rechter Teresa Doherty reageerde geïrriteerd toen Griffiths eraan herinnerde dat het SCSL voor een groot deel door de VS en Groot-Brittannië wordt betaald. Het SCSL is het eerste internationale hof dat wordt gefinancierd door vrijwillige donaties van VN-lidstaten.

SCSL-hoofdaanklaagster Brenda Hollis acht bewezen dat Taylor, die van 1997 tot 2003 president van het West-Afrikaanse Liberia was, schuldig is aan betrokkenheid bij oorlogsmisdaden in buurland Sierra Leone. De aanklacht luidt onder meer moord, verkrachting, slavernij, het terroriseren van de burgerbevolking en het inzetten van kindsoldaten.

Taylor heeft volgens de Amerikaanse juriste Sierra Leoonse rebellenbewegingen zoals het RUF wapens en munitie geleverd en op andere manieren ondersteund. De RUF-strijders waren berucht omdat zij moordend en verkrachtend dorpen overvielen en bij burgers handen en andere lichaamsdelen afhakten of afsneden.

In ruil voor zijn steun aan het RUF zou Taylor zogeheten bloeddiamanten hebben gekregen van de rebellen. Griffiths ontkende woensdag niet dat de rebellen in diamanten handelden. Hij ontkent echter dat Taylor daarvan profiteerde. Taylor, die tijdens het proces maandenlang zelf getuigde, presenteerde zichzelf als politicus die probeerde vrede te stichten in het buurland.

Griffiths noemde het woensdag „neokoloniaal” dat niet alleen Taylor als eerste Afrikaanse leider moet terechtstaan, maar dat het eveneens in Nederland gevestigde Internationaal Strafhof ook alleen maar Afrikanen heeft aangeklaagd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer