Economie

Eurozone op weg naar verdere samenwerking

BRUSSEL (ANP) – Een schuldencrisis zoals in Griekenland en Ierland? Dat nooit meer! Daarover zijn de zeventien landen van de eurozone het eens. Om een nieuwe crisis te voorkomen, zijn maatregelen nodig.

8 March 2011 15:17Gewijzigd op 14 November 2020 13:59
Foto EPA
Foto EPA

De staats- en regeringsleiders van de eurolanden komen vrijdagavond in Brussel bijeen om de toekomst van de eurozone te bespreken. De bijeenkomst geldt als informeel, maar wordt al ‘eurotop’ genoemd. EU-lidstaten die geen euro hebben, mogen aanschuiven.

De bespreking vormt de opmaat voor de Europese top van alle EU-landen op 24 en 25 maart. Daar moeten cruciale besluiten worden genomen over een „totaalpakket” voor de eurozone. Vrijdag staat het economisch beleid centraal. De eurolanden willen dat beter op elkaar afstemmen. Want een gemeenschappelijke munt zonder economische coördinatie, dat kan niet meer, zo luidt het in Brussel. De vraag is hoe ver de eurolanden willen gaan.

De Duitse kanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy kwamen een maand geleden met voorstellen om de economieën van de eurolanden meer op één lijn te krijgen. Zij spraken over een pact om de concurrentiekracht te vergroten. De regeringen zouden zich moeten meten met het beste land in de eurozone. Duitse ambtenaren hadden allerlei ideeën op papier gezet: van afschaffing van de automatische aanpassing van de lonen aan de inflatie tot gelijkschakeling van de vennootschapsbelasting.

Ongehoord, reageerden onder anderen de Belgen over het „Duits-Franse dictaat”. Ook de Nederlandse premier Mark Rutte fronste de wenkbrauwen over te veel Europese bemoeienissen met bijvoorbeeld de pensioenen. Den Haag vindt het veel belangrijker dat afspraken worden gemaakt om de economische groei te stimuleren.

Besloten werd dat Europees president Herman Van Rompuy en voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie zouden nagaan wat haalbaar is. Hun compromis voor een „versterkte coördinatie van economisch beleid in de eurozone” ligt nu op tafel. Het duo veilde de scherpste kantjes van de Frans-Duitse eisen af en maakte er een meer Europees plan van.

Desondanks blijft er veel stof voor discussie: zo moet de pensioenleeftijd in overeenstemming worden gebracht met de levensverwachting in een land. Voor heel wat EU-burgers betekent dat langer doorwerken. Ook moet de arbeidsmarkt flexibeler worden. Ook is er strikte begrotingsdiscipline nodig. „We zijn nog ver verwijderd van een totale strategie”, waarschuwt Merkel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer