Uitstoot Europees vee kan een vijfde lager
BRUSSEL – Uit een gisteren gepresenteerd rapport van de Europese Commissie blijkt dat de uitstoot van broeikasgassen door vee met 15 tot 19 procent verminderd kan worden.
De Commissie bestelde het rapport bij het Joint Research Centre (JRC) om de uitstoot van de Europese veestapel in kaart te brengen. Daarvoor werd gekeken naar de productie van verschillende gassen, waaronder CO2, methaan en stikstofoxide. De uitstoot van verschillende gassen wordt omgerekend naar CO2-equivalent, de hoeveelheid CO2 die nodig zou zijn om een gelijkaardige invloed op het klimaat te hebben.
Het JRC schat het totale broeikaseffect op het equivalent van 661 miljoen ton CO2, goed voor 9,1 tot 12,8 procent van de totale Europese uitstoot van broeikasgassen.
Uit het onderzoek blijkt dat herkauwers de hoogste uitstoot per kilogram vlees hebben. Runderen hebben een uitstoot van 22,2 kilogram. De rundvlees- en de melkproductie zijn elk goed voor 29 procent van de totale uitstoot van de veestapel. Als alle Europese landen maatregelen zouden nemen, kan het gemiddelde volgens het JRC op korte termijn met 15 tot 19 procent omlaag.