China gaat strijd aan met inflatie
PEKING – De Chinese regering gaat zich sterk maken voor meer uitgaven op sociaal gebied, controle over inflatie en maatregelen om de snelgroeiende kloof tussen arm en rijk te verkleinen.
Premier Wen Jiabao zette zaterdag tijdens zijn jaarlijkse toespraak voor het Nationale Volkscongres de plannen uiteen waarmee het kabinet de oplopende sociale spanningen vanwege de toenemende inflatie in China de kop wil indrukken.
Wen wil de inflatie terugdringen en de inkomens van werkende Chinezen, onder wie boeren, en gepensioneerden een impuls geven. Hij benadrukte meermaals dat hij het van cruciaal belang acht om de onrust terug te dringen onder een bevolking die gewend is aan economische groei. „We moeten het verhogen van de levensstandaard als prioriteit beschouwen. We moeten ervoor zorgen dat mensen tevreden zijn met hun leven en hun baan, dat er rust en orde in de maatschappij heerst en dat het land van een langdurige vrede en stabiliteit kan genieten.”
De nadruk die Wen op deze kwesties legt, komt op een moment dat de regering te maken krijgt met steeds meer oproepen tot protestmarsen, geïnspireerd op die in Tunesië en Egypte. In Peking is veel politie op de been sinds de eerste anonieme berichten meer dan twee weken geleden op internet verschenen. De plannen voor meer uitgaven op sociaal gebied tonen samen met de nervositeit over de sociale onrust het moeilijke punt waarop de regering is beland. Onrust gaat hand in hand met de hoogte van de levensstandaard, redeneert de regering.
De regering rekent erop dat een hogere levensstandaard, verbeterde dienstverlening en zware politie-inzet de toenemende publiekelijk roep om verandering zullen doen afnemen. De regering wil daarom dit jaar 12,5 procent meer uitgeven, onder andere aan onderwijs, werkgelegenheid, sociale woningbouw, gezondheidszorg en pensioenen. Uitgaven voor politie, rechtbanken, aanklagers en andere zaken die met de binnenlandse veiligheid te maken hebben zullen ook groeien. Voor het eerst in jaren zal daaraan meer geld worden uitgegeven dan aan defensie.
Het belangrijkste punt uit het programma dat Wen presenteerde, is een vijfjarenplan voor hervorming van de economie. Die moet meer gestuurd worden door consumptie en minder door staatsleningen. Die hebben een grote groei bewerkstelligd, maar ook een enorme vastgoedbubbel veroorzaakt. Door de verschuiving binnen de economie wordt de macht van de consument vergroot en zal China meer kunnen importeren, waardoor de balans met de Verenigde Staten en ander handelspartners meer in evenwicht zal worden gebracht.