Schooldirecteuren buigen zich in Liverpool over Ryle
LIVERPOOL – Een bescheiden steen in het plaveisel. Het winkelend publiek klost er achteloos aan voorbij. Op deze plaats in hartje Liverpool moet het altaar van St. Peters Church, de kerk van bisschop Ryle, hebben gestaan. De man van graniet, met het hart van een kind.
„Hoe is het mogelijk dat iemand met zo veel zorgen zo veel werk verzette”, vroeg ds. M. J. Kater zich woensdagmiddag af. Hij hield voor een groepje directeuren van Nederlandse reformatorische scholen die een studiereis maken, een lezing over de bekende bisschop. Ryle is driemaal getrouwd geweest, verzorgde tien jaar lang zijn zieke vrouw en had een groot gezin.
De benoeming van J. C. Ryle in 1880 tot hoogste geestelijke van de havenstad was ronduit verrassend. Mensen als hij, uit de behoudende stroming in de Anglicaanse Kerk, werden doorgaans niet voorgedragen voor de bisschopsfunctie. Ryle was al 64, maar heeft de bisschopsfunctie toch nog twintig jaar vervuld, tot enkele maanden voor zijn overlijden in 1900.
Als bisschop combineerde hij „een onverschrokken opkomen voor zijn principes met een begripvolle houding in persoonlijke relaties”, aldus een biograaf. Zijn opvolger kenmerkte hem als „die man van graniet, met het hart van een kind.”
Aan Ryles levensloop en geschriften ontleende ds. Kater vijf „pc’s” die een richtlijn geven voor een christelijke onderwijsprogramma: het curriculum moet ”prayerful”, ”practical”, ”powerful”, ”principal” en ”profitable” zijn. Het woord ”curriculum” dient daarbij inwisselbaar te zijn met ”christian”, aldus ds. Kater. „Want een christelijk curriculum kan er nooit zijn zonder christelijke onderwijzers.”
In Ryles leven is iets te zien van deze kenmerken, aldus ds. Kater. Hij had een nauw gebedsleven en beoefende een „praktische godsdienst.” Ds. Kater: „Ik bedoel daarmee vooral dat hij geen scheiding maakte tussen het geestelijke en het aardse leven.” De bisschop imponeerde door de ernst en eenvoud in zijn preken, waarin hij vasthield aan het gezag van Gods Woord, de menselijke verdorvenheid, Christus’ werk en de toepassing door de Heilige Geest.
Liefde is het geheim van een vruchtbare opvoeding, stelde Ryle. Nuttig is christelijk onderwijs alleen door Gods genade, maar er is wel de plicht om te doen wat mogelijk is.
Ryles kerk in Liverpool is weg; vervangen door een veel grotere kathedraal. Daar kreeg de bisschop een grafmonument. Ryle zelf ligt begraven achter een oud dorpskerkje dat zich nu in een van de voorsteden van Liverpool bevindt. „Want uit genade zijt gij zalig geworden”, staat er op de steen van de bisschop. En ook: „Ik heb de goede strijd gestreden.”