Economie

Twijfels over banen sociale werkplaats

DEN HAAG – De oppositie twijfelt aan de regeringsbelofte dat de huidige werknemers van sociale werkplaatsen hun baan niet verliezen door bezuinigingen van het minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van PVV.

Redactie economie
2 March 2011 12:12Gewijzigd op 14 November 2020 13:54
Foto ANP
Foto ANP

Staatssecretaris De Krom van Sociale Zaken kreeg het gisteren in de Tweede Kamer hierover vooral aan de stok met de PvdA, SP en GroenLinks.

De oppositiepartijen wezen erop dat gemeenten dit jaar door een rijkskorting van 120 miljoen euro op de Wet sociale werkvoorziening (WSW) al aan het schrappen zijn in de regeling voor kwetsbare werknemers met een handicap. PvdA-Kamerlid Hamer diende een motie in om een baangarantie voor de kwetsbare werknemers met een handicap af te dwingen.

De Krom noemde de motie overbodig, omdat de afspraken glashelder zijn. „Door het kabinetsbeleid verliest niemand die nu een looncontract heeft in de sociale werkplaats zijn baan.”

Maar hoe gemeenten de bezuinigingen invullen, „daar ga ik niet over”, zei De Krom. Hij onderhandelt met de lokale overheden over de hervorming en samenvoeging van regelingen aan de onderkant van de arbeidsmarkt, zoals de sociale werkplaatsen, bijstand en Wajong voor mensen die van jongs af aan gehandicapt zijn.

Maandag keerden vertegenwoordigers van de oppositiepartijen PvdA, SP, GroenLinks en ChristenUnie zich met maatschappelijke organisaties tegen de kabinetsbezuinigingen van 2,1 miljard euro op regelingen voor mensen met een beperking. Zij deden dat in een ingezonden brief in de Volkskrant.

De ondertekenaars noemden het „niet aanvaardbaar als de kosten van de crisis neergelegd worden bij mensen met een beperking.”

Behalve de plannen van het kabinet om 2,1 miljard euro te bezuinigen op regelingen voor mensen met een beperking kunnen burgers en bedrijven een lastenverhoging van 1,5 miljard euro tegemoetzien.

Dat zei premier Rutte gisteren tijdens het vragenuurtje in reactie op vragen van D66-fractievoorzitter Pechtold. Die had Rutte naar de Kamer geroepen om „eerlijk” en open te zijn over de lastenverzwaringen, die volgens Pechtold 12 miljard euro bedragen. Hij baseert zich daarbij op berekeningen van het Centraal Planbureau. Rutte zei daarop dat Pechtold „alle feiten en cijfers door elkaar haalt.” Pechtold verweet Rutte met getallen te goochelen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer